CANNES: I Cannes er der en betydelig fokus på ”den næste generation”, fordi det er talenterne, der driver industrien fremad.

Young Creative, Young Marketeer og naturligvis Young Director Awards uddeles, den sidste på torsdag, hvor yderligere to danskere er i finalen.

Og det er The Advertising Producers Association, der uddeler deres årlige hæder til ”den kommende generation” af filminstruktører.

De to danskere i finalen er Michael Kongshaug, der er shortlisted to gange. Den ene for kortfilmen ”Exit” og den anden er for ”No Way Back” i Film School kategorien. Kongshaug repræsenterer North America, fordi:

– Jeg har boet i Los Angeles de sidste to år, hvor jeg netop har færdiggjort min uddannelse til filminstruktør fra the American Film Institute, siger han.

Det er flygtninge-spørgsmålet, der er emnet for ”No Way Back”, hvilket er Michael Kongshaugs afgangsfilm fra American Film Institute, og den baserer sig på arbejde i lejre med syriske flygtninge, han udførte i Jordan og Libanon for Unicef.

Kamp til stregen i Film School

Den anden dansker er Frederik Louis Hviid, der sammen med sin producer Kasper Dissing har skabt en meget lang kortfilm, og som er indsendt via filmskolen S16 med Zentropa Productions som producent.

Filmen hedder ”KING”, og den er til bedømmelse i Film School. Altså er han direkte konkurrent til Michael Kongshaug, og kun en af de to kan vinde.

– Jeg kender nogle af de andre film i konkurrencen, og de er skidegode. Der bliver helt sikkert kamp til stregen. Vores film, KING, skiller sig jo ud fra mængden. Dels i form a dens historie, men også i sit format, siger Frederik Louis Hviid.

Og dine chancer?

– Jeg tror da helt sikkert, at vi har gode chancer, men er indtil videre bare vildt glad for at blive nomineret. Det er ret stort, lyder det med slet skjult jysk undertone, selv om han er fra Vesterbro.

Frederik Louis Hviid kæmper allerede for sin eksistens på markedet, men det er blodigt derude. Ingen konkurrenter forærer jo noget væk.

– Ja, det er hårdt, men jeg prøver at leve af det. Heldigvis har jeg en forstående kæreste.

Der er mange solide og velfungerende produktionsselskaber derude?

– Ja, men der er også behov for fornyelse engang i mellem. Og jeg er glad for at arbejde med reklamefilm, det er et meget stort potentiale i det medie, slutter Frederik Louis Hviid.

Vi skrev i indledningen, at der er to danskere mere i finalen i Young Director Award-konkurrencen. De to andre blev nævnt i går, og det er Meeto Grevsen og Jeppe Bingestam, begge med Circus Alphaville bag sig.