Vi kommer til at høre mere om Michael Kongshaug, gør vi, for hans afgangsfilm "No Way Back" fra Det Amerikanske Filminstitut er nomineret til en Student-Emmy i en af de fornemste kategorier, "Best Writing for Drama".

– Jeg er så utrolig glad for nomineringen, specielt da det ikke er mit hovedområde som instruktør og nomineringen er i en de kategorier, der bliver holdt allermest øje med her i Hollywood, siger Michael Kongshaug.

Han har allerede fået en ganske betydeligt skulderklap af en af de tunge drenge, nemlig instruktøren Jerry Bruckheimer (Con Air, The Rock, Black Hawk Down), der netop har ønsket danskeren tillykke i et tweet.

Rigtigt arbejde for Unicef

Kongshaugs film ”No Way Back” er lavet for Unicef, og handler om forholdene for syriske flygtningebørn, interneret i Jordan og Libanon.

– Jeg er specielt glad for, at dette manuskript bliver æret, da historien udspringer fra et projekt jeg lavede for Unicef, hvor jeg var nede i Jordan og Libanon for at dokumentere forholdene for syriske flygtningebørn.

– De historier, jeg hørte på den tur samt via flere Skype interviews med syriske flygtninge, der har overlevet rejsen fra Syrien til Europa ved at sejle i gummibåd fra Tyrkiet til Grækenland og Italien, er grundlaget for manuskriptet.

Researchen til Michael Kongshaugs manuskript er yderst omfattende, og altså ikke ”bare” en normal afgangsfilm.

Der er faktisk ingen vej tilbage

I manuskriptet fokuserer danskeren på at komme om bord på en båd fra Tyrkiet til Grækenland.

– En ting er menneskesmuglerne, der ikke forhandler prisen, men en anden er de farer, som specielt enlige kvinder bliver udsat for på en så farlig rejse.

– De andre flygtende, man møder, har alle solgt alt, hvad de ejer og har for at kunne betale for sig selv og deres familie, så der er faktisk ingen vej tilbage for nogen, når først de kommer til den sidste etape inden EU.

En plads på en gummibåd kan koste op til 5.000 euro pr. person, og det garanterer ikke, at man nødvendigvis kommer over strædet til Grækenland.

En moders desperate valg

”No Way Back” handler om Zeinah og hendes syge datter Norah, som vi møder bag i en lastbil på vej til kysten for at sejle til Tyrkiet, men med flere fejlslagene forsøg bliver Zeinah mere og mere desperat og må tage den sværeste beslutning i hendes liv i et forsøg på at redde sin datters liv.

– Det er utrolig spændende at være nomineret til en Emmy. Desværre er prisuddelingen først den 24 maj, så der er tid at gå og krydse fingre og bide negle, men som ung dansk instruktør, der prøver at slå igennem i Hollywood, er det helt klart en hjælp med en så respekteret nominering, slutter Michael Kongshaug.

Michael Kongshaug har i øvrigt to Cannes-nomineringer på sit CV.