En ny slags kommunikation ser ud til at være på banen.

Interflora og Brandhouse startede ballet med “Det Store Mor-eksperiment”, der gav blomsterkæden stor opmærksomhed og et rekordhøjt salg på mors dag, men som samtidig var en humoristisk reminder om, at man ikke skal tro på alt, hvad man ser.

Og slet ikke reklamer forklædt som videnskabelige eksperimenter.

Det er de eksperimenter, der med udgangspunkt i et purpose, skaber en fortælling i et videnskabeligt miljø, hvor mennesker forholder sig til spørgsmål, de mere eller mindre fordomsfyldt har taget stilling til.

Danske &Co har gjort det fornemt for momondo med ”The DNA Journey” og for TV 2 med ”Alt det vi deler”.

Det er effektiv og elegant kommunikation, der åbner øjne, og de to kampagner har allerede med rette høstet rigtig mange awards.

Forsman & Bodenfors har gjort det i mange år, og supersvenskerne er ikke alene. Det såkaldte øjenåbnende eksperiment er en koncept-klassiker, men Forsman & Bodenfors og altså &Co har eksekveret bedre end de fleste.

Pseudovidenskaben punkteres

Ud på markedet kom så Interfloras Mor-eksperiment, der som den lille dreng i Kejserens nye klæder tørt konstaterer; ”Men han har jo ikke noget tøj på”.

Med et selvironisk twist punkterede de pseudovidenskaben, og mindede samtidig elegant branchen om, at vi er historiefortællere, ikke videnskabsmænd.

Spoler vi frem, har DR3 nu lanceret en anden reklame for sig selv, der kan siges at være – om ikke en kopi af Brandhouse-arbejdet – så dog i tæt familie med den, i og med at den gør tykt grin med hele eksperiment-formatet.

Vi spørger den kreativt ansvarlige for Interflora-kommunikationen, om der er gemt en trend eller en mod-trend her?

– Nej, og der vil blive ved med at komme fantastiske eksperimenter som DNA Journey. Det er en effektiv fortælleform, fordi den giver et brand mulighed for at tale om noget større end sig selv.

– Men når alle bruger eksperimentet som form, så bliver der plads til en humoristisk modreaktion, og dem kommer der sikkert et par stykker flere af.

– Men parodier har en kortere levetid end originaler, så jeg tror nærmere, at vi kommer til at se eksperimenter afløst af andre opsigtsvækkende og seværdige fortælleformer, siger Mikkel Elung, kreativ direktør hos Brandhouse.

Er det gennemtænkt, når man reklamerer ved at gøre grin med sig selv?

– Det er i hvert fald ærligt, når man siger det som rigtigt mange tænker, og jeg tror, det er derfor vores ”Store Mor-Eksperiment” for Interflora og DR3s parodi er blevet så godt modtaget af danskerne, slutter han.

Se de to drillerier af eksperiment-genren herunder, bedøm selv, og giv gerne din mening til kende.

Se DR3 filmen her:

Og så den oprindelige Interflora film her: