BLOG: Jeg har lavet masser af ironisk kommunikation. I mine første år i branchen skulle man nærmest lave ironisk kommunikation. En distanceret kampagne serveret med et sarkastisk touch kunne ikke slå fejl.

1990'erne var ironiens storhedstid. Nogle påstår, at ironien havde medvind der, fordi der ikke rigtig var noget at bekymre sig om. Det var før 9/11, finanskrise, terrorangreb, ebola og druknede flygtninge. Men der var dog folkemord i Rwanda, borgerkrig i Jugoslavien og aids-epidemi. Og på trods af dette blomstrede ironien.

Der var en kollektiv lettelse over, at muren var faldet, og lettelsen blev brugt til at dyrke en overgearet Casper Christensen i Husk lige tandbørsten. Vi brugte også ironien til at reklamere for alt fra IKEA til Toyota og Sonofon. Selv når vi skulle være intellektuelle, gjorde vi det med ironiske virkemidler.

Twin Peaks og Pulp Fiction blev netop verdensomspændende hits, fordi de tog pis på en genre eller gravede kitschede skuespillere frem fra glemslen.

Her i 2010'erne har vi tyndet ud i brugen af ironi som virkemiddel. Efter de seneste års hændelser kan vi ikke længere bare være sjove på samme måde. Distance er lidt yt, nærhed er lidt in.

Læs hele Ronni Madsens blogindlæg her.