Der var dansk deltagelse i jury-kredsen, da Dubai Lynx - Nordafrika og Mellemøstens svar på Eurobest – løb af stablen i Dubai i sidste uge.

Inviteret med i årets Film Craft-jury var således Thor Brammer Jacobsen fra produktionsselskabet New Land, som dermed hen over ugen bidrog til at kåre de bedste kommercielle kommunikationsarbejder i MENA-regionen.

Som ved Cannes Lions, Eurobest, D&AD og Clio er de udvalgte juryer en international smeltedigel af nøje udvalgte annoncører, bureau- og produktions-fagfolk, og det var en stor oplevelse og fagligt inspirerende, fortæller Thor Brammer Jacobsen:

- Det har været en utroligt spændende uge. Kulturelt anderledes, men også med mange fællestræk med den type content, som vi producerer i Danmark. Ikke alt har været fremragende, men der har været kreative ambitioner og en fortællelyst, som er inspirerende.

Arabisk feministisk musikvideo

I Film Craft-kategorien blev 44 arbejder først på ugen shortlistet, og da Thor Brammer Jacobsen og hans jury-kollegaer var færdige med ugens arbejde, havde de uddelt en Grand Prix, tre guld, syv sølv og ni bronze-awards til 20 meget glade vindere.

- Afslutningen på festivalen og prisuddelingen fandt sted onsdag aften ved et stort anlagt award-show i Dubai. Vinderne gik fuldstændigt bananas. Der var jubel, gråd og krammere, fortæller Thor Brammer Jacobsen.

Og hvis du skulle fremhæve et par af vinderne i kategorien, hvem ville det så være?

- Den ene må nødvendigvis være vores Grand Prix, der gik til flyselskabet Royal Jordanians Fear of flying?, som behandler en interessant og aktuel problematik omkring diskrimination – og så synes jeg, det er værd at dvæle ved en af vores guldvindere: En arabisk feministisk musikvideo, skabt med det formål at give Vesten et mere nuanceret billede af arabiske kvinder.

En arabisk feministisk musikvideo…?

- Netop, og det er i øvrigt den flere gange prisbelønnede kvindelige instruktør, Jessy Moussallem, der har instrueret den. Der er mange kvindelige instruktører i regionen: 24 procent af alle filminstruktører i de arabiske lande er kvinder - mod 5 procent i Hollywood.

Den lader vi lige stå et øjeblik …

Ikke første gang

Det er i øvrigt ikke første gang, Danmark er fint repræsenteret i jury-arbejdet ved det mellemøstlige awardshow.

I 2014 var det Ulrik Drejsig, der dengang stod i spidsen for mediabureauet Orchestra, der sad med i Media-juryen, og sidste år var hele to danskere med:

Det var Kenneth Kaadtmann, kreativ direktør hos Mindshare, der ligeledes sad i Media-juryen, og den selvstændige designer Britt Gundersen, medstifter af og partner i Andel og Det Gode Selskab, der var inviteret med i Design-juryen.

Se de to omtalte film herunder – og se alle vindere og shortlistede her.

Fear of Flying (Bureau - Memac Ogilvy Advize Amman, Jordan)

 An Ode to Arab Feminism (Bureau - FP7/BEY Beirut, Libanon)