Du har måske set Arriva-busserne i København køre rundt med påmalede overskæg, eller du har lagt mærke til, at mænd fra den kreative klasse med en ”snegl” på overlæben fylder meget mere i det danske medielandskab i disse dage end normalt.

Det skyldes ikke primært en ny moustache-mode, men derimod en nu tilbagevendende, verdensomspændende kampagne i november måned, Movember, som første gang så dagens lys i 2003.

Formålet med kampagnen er at sætte fokus på kræft og at rejse penge til bekæmpelsen af prostatakræft og andre kræftformer, der primært rammer mænd.

Tilbage ved kampagnes begyndelse i Melbourne i 2003 var der 30 deltagere, men nu har den mildest talt spredt sig som ringe i vandet og er blevet til et globalt fænomen med over 1,9 millioner ”Followers” verden over.

Cause-marketing hitter

Hvorfor er Movember blevet en succes?

- Det er der flere forklaringer på, mener Morten Saxnæs, som er digital strateg hos SocialPeople, og fortsætter: ”Movember har udviklet sig fra et viralt undergrundsprojekt til at være en platform. En platform der, qua den store eksponering, er meget attraktiv for sponsorer. Et samarbejde med Movember giver brands mulighed for at ride med på ”cause-marketing bølgen”, som har været et af de sidste års store buzzwords, siger han.

Saxnæs er ikke selv involveret i kampagnen, men følger den tæt, da den udover at underbygge ”Cause-marketing”-bølgen, som var det store samtaleemne ved årets VM i reklame i Cannes, eksemplificerer i hvilken retning kampagner udvikler sig anno 2012.

- Det kan beskrives som en mandlig pendant til ”den lyserøde sløjfe”. Nu har mændene mulighed for at samles omkring en fælles vigtig sag. Movember støtter ikke blot en vigtig sag, men skaber et slags broderskab, som man kan blive en del af, siger han.

Samtidig udnytter kampagnen ”det ultimative medie”.

- Movember planter budskabet i ansigtet på mænd og forvandler dem om til et omvandrende personligt billboard i en måned, siger Saxnæs

Overskæg er bare sjove

Det spiller også ind, at overskæg bare er sjove.

- Ser man folk med overskæg og specielt på folk, der normalt ikke ville bære et, så kan man ikke andet end at trække på smilebåndet, siger Morten Saxnæs.

Samtidig koster det ikke alverden at deltage, hverken i indsats eller kroner og ører.

- Det er let at deltage og giver stor eksponering. Du behøver ikke holde en stor, festlig fundraiser eller løbe et maraton for at være med. Et sign-up og en barbering og så deltager du, siger han.

De sociale medier er blevet kampagnens omdrejningspunkt, og det betyder, at alle sociale kanaler – Facebook, Twitter, Instagram og alle de andre – er i anvendelse.

- Det betyder, at hvis man deltager i Movember, så har man alle muligheder for at dele budskabet, sit overskæg og samtidig skabe relationer til andre deltagere, siger Morten Saxnæs.

Endelig er overskæg cool og oppe i tiden.

- Movember er en mulighed for at skabs-hipstere og andre mænd, der aldrig har turdet gro et overskæg før, kan hoppe med på bølgen i en måned. Nu kan man støtte et godt formål, skrive om sig selv med en cool selvironi, og se fræk ud på Tom Selleck-måden, slutter Morten Saxnæs.