I disse snedage, hvor de hæderkronede danske statsbaner, DSB, ellers mest gør sig bemærket i medierne på grund af beskadiget materiel, forsinkelser og utilfredsfred, er her en lille opmuntring:

Blandt Nordens 100 største annoncører er DSB den, der klarer sig bedst på nettet, når man måler på synlighed.

Det fremgår af årets eVisibility-undersøgelse, som er foretaget af e-marketing-selskabet Klikki.

De danske statsbaner scorer således flest point i Klikkis analyse, som er baseret på, hvordan de store annoncører formår at strukturere deres online synlighed.

Den primære årsag til DSB’s topplacering er, at selskabet har en ”etableret synlighed på tværs af alle digitale platforme og en meget god synlighed på søgemaskiner”, som det lyder i rapporten, hvori det samtidig slås fast, at dette sandsynligvis er udtryk for en klar online-strategi.

Det betyder i praksis en vægtning af indhold på Google, Facebook, Twitter, YouTube og mobilen, og scoren udregnes på baggrund af den tid, som den nordiske forbruger anvender på de respektive kanaler samt hvor effektiv kanalen er set ud fra et markedsføringsperspektiv.

Vi halter efter svenskerne

Det er andet år i træk, at DSB topper Klikkis undersøgelse.

- Vi kigger desuden på, hvordan udviklingen generelt ser ud sammenlignet med 2011, fortæller Johnny Björklund, der står i spidsen for Klikki i Danmark.

Og her peger tommelfingeren nedad for de danske annoncører sammenlignet med i fjor, fortæller han.

- Sverige er førende i Norden med Danmark på en andenplads. Danmark har dog ikke bevæget sig fremad siden 2011, hvilket er en smule mærkeligt med tanke på at markedet i stigende grad bevæger sig væk fra de traditionelle kanaler og mere og mere over til online, siger han.

Han fortæller, at Klikki har noteret sig markante fald i scoren i år blandt danske annoncører.

- Det er en smule alarmerende med tanke på, at for at få en god synlighed online, så er det afgørende at virksomhederne konstant arbejder for at forbedre sig selv, og vil man øge sin digitale tilstedeværelse og synlighed bliver man nødt til at forbedre sig meget, siger han.

Han tror, at en del af forklaringen på den digitale tøven er, at danske virksomheder endnu ikke er vænnet til de digitale muligheder og udfordringer.

- På tv og print har det jo traditionelt set været fint at gøre det samme som sidste år, og det har fungeret godt. Med de digitale medier handler det om konstant at følge med og tilpasse sig de mange digitale udviklinger. Desuden er det vigtigt at kigge sin egen hjemmeside igennem, når man laver forandringer, for at sikre at den altid er optimalt opbygget ud fra et SEO-perspektiv, så man ikke oplever tab i synlighed, siger Johnny Björklund.

I fjor var Carlsberg en af de store danske annoncør-skuffelser i opgørelsen, men bryggerikæmpen har rykket sig betragteligt i løbet af 2012.

Det skyldes blandt andet, at Carlsberg er blevet langt mere synlige på det sociale medie Facebook og på Google via ”organic search”, hvilket er noget nær det vigtigste, når det drejer sig om synlighed på nettet.

Du kan læse meget mere om undersøgelsen i det vedhæftede dokument (PDF) i bunden af artiklen.

Fakta:

Sådan findes eVisibility-scoren:

Den er udregnet på baggrund af et vægtet gennemsnit i seks forskellige kanaler.

Paid Search:                      22,5 procent

Facebook:                         17,5 procent

YouTube:                          15,0 procent

Organic Search:              30,0 procent

Twitter:                                 5,0 procent

Mobile:                               10,0 procent