Årets store Trends-analyse har måske fat i noget? Relationen mellem annoncører og bureauer ser ud til at være styrket, hvis vi sammenligner 2012 med 2013.

Men om det partnerskab er entydigt godt, vender vi tilbage til. Først fakta:

· 73% af annoncørerne forventer at samarbejde med et eller flere reklamebureauer i 2013. Det er ”op” fra 67% i 2012.

· 73% af annoncørerne forventer at samarbejde med et eller flere mediabureauer i 2013. Det er ”op” fra 68% i 2012.

· 44% af annoncørerne forventer at samarbejde med et eller flere digitalbureauer i 2013. Det er ”op” fra 38% i 2012.

Hvad siger DRRB-formanden Mona Juul til det?

– Hvis de tal holder, er det svært at bevare pessimismen. Annoncørerne stoler tilsyneladende endnu mere på reklame- og mediabureauerne, sandsynligvis fordi de har vænnet sig til at arbejde sammen med dem – og få noget tilbage til forretningen, siger Mona Juul.

Hvorfor mon der er en forskel på samarbejdet med specialbureauerne?

– Måske er annoncørerne lidt mere usikre på digitalbureauerne, fordi de er relativt nye partnere? Men tilliden er trods alt voksende. Tallet kan også afspejle, at annoncørernes forståelse af digital markedsføring er mindre? Hovedbureauet i relationen er jo sjældent det digitale bureau. Men hvis vi har et problem, tager vi i DRRB os gerne af eventuelle misforståelser, hvis den slags eksisterer.

Kun 5% af annoncørerne har konkrete planer om at skifte bureau i 2013. Det tal er ”ned” fra 11% i 2012. Er det det samme sagt med andre ord?

– Det er formentlig det samme, nemlig at relationen til de eksisterende partnere er styrkede. Måske ligger der også en slags krisebevidsthed i den forstand, at hvis man er tilfreds med partneren, er motivationen til at skifte mindre.

Med mindre der også er et element af, at den eksisterende bureaupartner lægger sig fladt ned og skruer fortjenesten i bund? Og at al kommunikation skal genbruges, altså smøres tyndere ud i 2013?

– Jeg ville jo blive grint ud af manegen, hvis jeg påstod, at markedet ligner en gavebod i disse år. Det er rigtigt, at bureauerne løber længere for den samme krone, men det gjorde vi også sidste år. Så ”ja” til, at en del kommunikation genbruges og smøres ud over mange platforme og kanaler.

– Men det har de dygtige bureauer vidst både sidste år – og at det sker næste år. Det vigtigste budskab, jeg læser ud af Trends, er trods alt, at relationen mellem bureauer og annoncører er styrket. En stærk relation fortæller samtidig, at det eksisterende bureau har et godt kendskab til kundens behov, og at det derfor er relativt billigere at fortsætte arbejdet med den eksisterende kommunikation, end at eksperimentere med helt nye strategier og idéer, slutter Mona Juul.

Læs mere om årets Trends-analyse i næste Markedsføring, der udkommer i næste uge.