På det københavnske hotel Crowne Plaza kom de lokale arbejdsløse kom først i ansættelseskøen. Shampooflaskerne på værelserne er fremstillet af bionedbrydeligt stivelse. Firmabilerne kører på el, og gæsterne kan drikke biodynamisk vin. Og gå om bord i økologiske buffeter med kød fra Grambogård og andre lækkerier lavet på råvarer, der så vidt muligt er lokalt dyrket.

Der er integreret solcellepark i facaden, og i kælderen står et grundvandskølevarmeanlæg, der er med til at gøre bygningen CO2-neutral, og som gør bygningen CO2-neutral, og giver et 65 procent lavere energiforbrug end på andre hoteller i hovedstaden.

Det er blot et par enkelte eksempler på de socialt ansvarlige løsninger, der i dag er en naturlig del af dagsordenen på hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers, som af samme årsag har fået papir på at være det første danske hotel, som kan bryste sig af at være CSR-certificeret gennem DS Certificering.

Lang proces

Processen indledtes for et par år siden, fortæller Allan Agerholm, medejer og adm. direktør:

- Det blev nødvendigt at finde en strategi, hvor vi kunne skille os ud fra konkurrenterne. Løsningen blev at gøre bæredygtighed til vores absolutte kerneværdi, siger han og fortsætter:

- Jeg har ikke meldt mig ind i Greenpeace, og der står heller ikke miljøforkæmper på mit visitkort, men det er blevet en sport for mig hele tiden at jagte nye socialt ansvarlige løsningsmuligheder. Det gør kvaliteten bedre for vores hotelgæster, det gør arbejdsglæden større for mine medarbejdere, og det giver mig som menneske en enorm tilfredshedsfølelse.

Og så er CSR-agendaen økonomisk rentabel for hotellet, for ud over de mange penge, der fx er at spare på elregningen, så er “grønne hotelovernatninger” ifølge Wonderful Copenhagen rykket ind på top fem over vigtige parametre, når store firmaer skal bruge af rejsebudgettet. Derfor er Crowne Plaza også blevet et hit for mellemstore og store firmaer, når de skal sende deres medarbejdere på hotelovernatning.

Gør det rigtige
DS Certificering, som udsteder CSR-certifikatet, der formelt hedder DS 49001, er et firma under Dansk Standard. Her ser man CSR-certificering som et naturligt tilbud til danske virksomheder.  

- Første step var, at vi herhjemme for et par årtier siden ville kvalitetssikres. Så blev vi obs på miljøet, og derefter kom arbejdsmiljø i fokus. Det næste naturlige evolutionsskridt er CSR, fordi det både favner kvalitet, miljø og arbejdsmiljø. Ydermere er certifikatet bemærkelsesværdigt, fordi vi oplever en øget interesse på tværs af alle brancher for at arbejde aktivt med CSR, fortæller Niels Falk, adm. direktør i DS Certificering.

Han tilføjer, at et firma som Crowne Plaza har gjort det rigtige i forhold til CSR:  

- De er ikke kun gået ind i det her for at tjene penge eller få god samvittighed. Deres drive har været at holde en balance. Altså at lave en forretning ud af at være socialt ansvarlige. Der er jo ingen, der har interesse i at være bæredygtige, hvis ikke bundlinjen også er det, og det er et af de mål, som vi i arbejdet med certificeringen hjælper med til at nå.