I maj 2016 mødtes ølkendere fra hele verden  til jomfrusmagning af en øl brygget på 133 år gammel gær - og nu får også almindelige forbrugere lov til at smage med.

Smagningen sidste år var kulminationen på et projekt - The Rebrew Project – hvor forskere i Carlsbergs laboratorier havde arbejdet på at genskabe den gamle øl ved hjælp af den originale opskrift og gær, fundet i en flaske øl, der i over 100 år havde samlet støv i Carlsbergs kældre.

Men nu får alle vi andre også lov til at smage på de originale dråber.

Det sker, når Carlsberg i forbindelse med den igangværende jubilæumsuge lancerer forbruger-udgaven af det originale bryg - Carlsberg 1883.

”1883” fordi det var i 1883, at man på Carlsberg opfandt rendyrkningsmetoden af gær, og samtidig delte både opfindelsen og den rene gær med andre bryggerier, så man verden over var i stand til at brygge øl af samme gode kvalitet som Carlsberg.

Lanceringen markerer således ét af de store gennembrud i øl-historien.

Gammel gær og nye tanke

Forskningsprojektet The Rebrew Project blev i sin tid iværksat af Carlsberg Laboratoriet ved hjælp af en donation fra Carlsbergfondet i anledning af laboratoriets jubilæum.

Erik Lund, chefbrygger på Carlsberg Laboratorium, siger:

- Der var meget få, der troede, det var muligt at genopdyrke gæren og især bruge gæren i bryggeprocessen igen. Men det lykkedes, og vi var selvsagt stolte, da vi smagte på øllen første gang i anledning af laboratoriets jubilæum. Vi følte vi smagte på historien, og den smagte godt.

Det var ham og hans forskerkolleger, der genoplivede den oprindelig rene gær, der har navnet Saccharomyses carlsbergensis, som nu danner grundlaget for Carlsbergs 1883.

- I år har vi sammen med Carlsbergs bryggere i Fredericia arbejdet hårdt på at skalere til større brygproduktion. Det viste sig at være lidt af en udfordring, fordi vi vidste ikke hvordan den gamle gær ville arte sig i de store gærtanke i Fredericia. Men vi er meget stolte af resultatet, der nu ruller ud i butikkerne, siger Erik Lund.

Dokumentarfilm fra Warner

Langt størstedelen af klodens kommercielle ølproduktion er i dag fremstillet på gær rendyrket ved brug af Carlsberg metode, og historien rejste verden rundt efter jomfrusmagningen i Valby.

Det skyldes ikke kun smagen, men også at filmselskabet Warner Brothers lavede en 45 minutters dokumentar om genskabelsen af den gamle øl, der i dag kan ses på Carlsbergs hjemmeside.

- Vi lancerer Carlsberg 1883 først og fremmest fordi vi synes alle skulle have lov til at smage den, men også fordi øllen repræsenterer måske den vigtigste milepæl i Carlsbergs historie. Carlsberg 1883 er mere end bare en jubilæumsøl. Det er en øl, der fortæller om Carlsbergs forskningstunge historie og fokus på kvalitet, og at vi fortsat gør alt for at tilbyde danskerne det bedste af det bedste, siger Jeppe Boel, der er Marketing Manager for Carlsberg i Danmark.

Carlsberg 1883 lanceres i denne uge, og fra september går Carlsberg – i samarbejde med bureauet Yellow, der netop nu er aktuel med en jubilæums-kampagne - i luften med en stor lanceringskampagne på både TV, biograf, trykte og online medier.

Se Warners dokumentar i sin helhed her: