KLUMME: Året begynder godt sådan rent kommunikationsmæssigt. Radio24syv afslørede nemlig DR i en total fejlslagen medarbejder-generøsitet.

Nok er 70.000 kroner for transport af en hest til Johannes Langkildes kæreste ikke meget ud af et offentligt tilskud på 3,7 mia. kr., men mon ikke pengespildet vil føre til mere end løftede øjenbryn?

Se fx lige her. Udenrigsministeriet, en etat med store armbevægelser, skriver i denne vejledning til internt brug:

– Der dækkes kun udgifter til transport af ét stuehusdyr. Endvidere kan refunderes udgifter til eventuel lovpligtig vaccination, dyrlægekontrol og karantæne samt lovpligtige dokumenter i forbindelse med transporten. 

Det er retningslinjer, ministeriet selv bruger, når de sender folk kloden rundt. Med mindre en hest betragtes som et husdyr, er sagen trist for DRs omdømme, og vi bringer derfor vor skarpe tegner, Carmichael Billingsleys streg i den anledning.

Er det ikke en bagatel?

Jo, det er det bestemt, men næste gang partierne strikker et medieforlig sammen – det sker i 2018 – vil denne sag blive husket. Også at DRs medarbejdere strejkede, da ledelsen fratog dem frokosten og nogle få andre frynsegoder.

Dansk Folkeparti har allerede foreslået, at DR beskæres med 25 pct. over fem år, og selv om det næppe bliver tilfældet, vil mindst 500 mio. kr. forsvinde fra næste bevilling. Det er dyrt at rutte med skatteydernes penge.

Det kaldes arrogance, og det kommer til at koste knapper senest i 2018.

Venstre har købt en grønlænder

Andre brillerer også i det offentlige rum. Det er endda vores pæne skatteminister Karsten Lauritzen, der stolt som en pave ved Venstres nytårskur berettede:

– Vi har sikret os stemme 91 ved at købe en grønlænder. Et af de grønlandske mandater har vi gjort til formand for Grønlandsudvalget mod, at hun så ikke stemmer mod regeringen i afgørende spørgsmål, sagde han til Dagbladet Holstebro/Struer.

Det var den skandaliserede grønlandske politiker Aleqa Hammond, der fik et ekstra ben at gnave indtil næste folketingsvalg. Hun har indtil videre været en mester i ben-gnaveri, også på skatteydernes bekostning, så næste gang Venstre brøler ”god regeringsførelse”, vil denne uskønne sag vende tilbage som en boomerang.

Vi har også hørt Barack og Michelle Obama sige farvel til de amerikanske vælgere på smukkeste og værdigste vis, og afløseren, Donald Trump, fortsætte tiraderne mod alt og alle – uden dog at levere politisk indhold, man kan forholde sig til.

Så vi venter med at tage stilling til kommunikationen fra verdens mægtigste mand. Foreløbig har han truet nogle amerikanske bilkoncerner til at trække udvidelsesplanerne i Mexico tilbage. Og det skal nok gøre mexicanerne mildere stemt, når Trump vil forsøge at tvinge dem til at betale for muren langs grænsen, der i december blev vurderet til at koste 20-25 mia. dollar.

Det bliver et spændende år, rent kommunikativt, og nu har DR, Venstre og Donald Trump sat scenen med markante holdninger. Vi glæder os til fortsættelsen.

Godt Nytår til alle.