Vi kan sikkert alle huske det: Da Barack Obama genvandt præsidentposten benyttede han sig blandt andet af det sociale netværk Twitter til at dele sin – og sin hustrus – glæde over sejren ved hjælp af et meget populært tweet, der gik jorden rundt.

Nogle vil sikkert kalde det banal kommunikation, men Obama fik ikke desto mindre sendt et takke-budskab ud til sine followers, og det er i dag blevet retweetet over 819.000 gange.

Forleden holdt Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt sin nytårstale, og den er blevet gennemanalyseret på kryds og tværs af ”eksperter” og politiske iagttagere, men hvor blev statsministerens tweet og ”ind-til-benet” forklaring af talens budskab af?

Her vil mange sikkert indskyde, at Danmarks statsminister er en flittig bruger af det sociale netværk Facebook, og at det noget mindre Twitter derfor i en kommunikationssammenhæng kan opfattes som noget perifert. 

Men... det er ikke den opfattelse, som USA’s præsident og mange af verdens øvrige statsledere har. Tværtimod ser der ud til at være gået sport i Twitter i statsleder-klubben. 

Andelen af kvidrende statsledere er således mere end fordoblet på to år, da 123 ud af de 164 ledere, som er med i undersøgelsen, er aktive på Twitter. En af de nyeste er Storbritanniens premierminister David Cameron, som er blevet en del af klubben, der bl.a. rummer Sydafrikas præsident Jacob Zuma, Ruslands Vladimir Putin og selvfølgelig Barack Obama.

Tilstedeværelsen er dog langtfra lig med åbenhed, da Twitter-strømmen i langt de fleste statslederes tilfælde kun går én vej. Nemlig fra afsender til modtager og nærmest har karakter af et ”statsleder-kontrolleret-nyhedsorgan”.

Den interessante analyse viser endvidere, at Barack Obama har flest followers på Twitter. Alene i løbet af valgåret 2012 begyndte 15 millioner brugere at følge Obamas nyhedsstrøm på Twitter.

På andenpladsen huserer Venezuelas præsident Hugo Chavez, der ligesom Tyrkiets præsident, Abdullah Gül, på tredjepladsen, fik ikke færre end to millioner nye followers i 2012.

Du kan læse hele analysen herunder.

World Leaders on Twitter, Digital Daya's Dec. 2012 Report