KLUMME: Hvert år udkommer det anerkendte Edelman Trust Barometer, og i næsten 10 år har vi oplevet en faldende tillid til de virksomheder, organisationer og institutioner, der burde være rygraden i alle samfund.

I 2017-udgaven falder tilliden markant til politikere, business, NGO’er og ikke mindst til medierne.

Den såkaldte fjerde statsmagt, der burde være både jagthund og vagthund og neutralt informerende, har nu kun 43 pct. af befolkningernes tillid, målt på tværs af 28 lande på alle kontinenter.

Aldrig har der være mindre tillid til medierne, og her topper Tyrkiet, Irland, Rusland, Polen, Australien og UK listen – set fra mistillidens side af skalaen.

Men undersøgelsen har dog en svaghed, da tilliden er størst til medierne i Indonesien, Indien og Kina. Sverige, der er det tætteste, vi kommer Danmark, ligger og roder i bunden af tillidsbarometret.

De traditionelle medier er dog ikke alene om at få tæsk. Sociale medier og de digitale medier er heller ikke specielt troværdige, hvis man spørger den brede befolkning i de 28 lande. Eliten har dog en lidt større tiltro til medierne og de øvrige institutioner.

Samlet set står medieindustrien ved et lavpunkt udtrykt af Edelman således: ”De adspurgte i undersøgelsen tror mere på søgemaskiner, end de tror menneskelige redaktører og gatekeepere”.

– Og de er fire gange så tilbøjelige til at ignorere informationer, der strider mod deres egne synspunkter, end de er til at lægge vægt på de ”modstridende” synspunkter.

Og det er Ikke en rar udvikling, hvis sammenholdet i landene skal bevares, herunder løsningen af de påtrængende problemer. Men en Trump-sejr, Brexit og det italienske nej til alt er jo ikke rundet ud af ingenting.

Fra finanskrisen gik det nedad

Bevægelsen i negativ retning er tydeligst siden finanskrisen ramte os alle i 2008, så globalt har mistilliden været voksende de seneste næsten 10 år.

Hvis man skal være rigtig pessimist, er forskellen mellem de brede befolkningsgrupper og den såkaldte elite blevet markant større. ”Bredden” udgør 85 pct. i undersøgelsen, og

 ”eliten” er dem, der tjener mest og er bedst uddannet, og de udgør 15 pct.

Ser vi på regeringsførelsen, er mistilliden størst i Sydafrika, Polen, Brasilien, Mexico og Frankrig. Sverige ligger midt i feltet, og hvor 45 pct. af befolkningen har tillid til regeringsapparatet.

I toppen af tillidslisten finder vi Kina, De forenede Arabiske Emirater, Indien og Indonesien. Det er vel ikke just opmuntrende for de mennesker, der føler, at demokrati og juridiske garantier for individets retsstilling er bærende og ønskelige værdier.

NGO’er er ikke længere fredede

Normalt er NGO’er fredede i den forstand, at tilliden til disse velmenende mennesker ligger betydeligt over politikere, medier og erhvervslivet. Denne gang er tilliden til NGO’erne dog faldende fra et højt niveau, og i 11 af de 28 lande er tilliden til business faktisk større, end de organisationer, befolkningerne burde stole på.

Når under en tredjedel af befolkningerne i fx Rusland, Sverige og Japan har tillid til deres NGO’er, bør det være en advarsel om, at ”rene hænder” ikke længere er et automatisk stempel, de får i panden. Deres adfærd er også under kritisk eftersyn.

CEO’en har en mulighed

Hvilket leder os frem til erhvervslivet, der som de tre andre fætre i Edelman-systemet også styrtdykker. En CEO har tabt 12 procentpoint i tillid, og befinder sig på en ”all time low” position. Det er dog stadig politiske chefer, der skraber bunden, men det kommer næppe som en overraskelse.

Men den kritiserede CEO kan så varme sig ved, at vedkommende som den eneste bedømmes til at kunne ”gøre en forskel” for samfundet. Interessant. Tre ud af fire af de over 33.000 adspurgte vurderer, at CEO’en har magten og muligheden for dels at tjene penge og samtidig gøre noget godt i samfundet.

Det hænger meget godt sammen med en stribe andre undersøgelser, der fortæller, at generation Y og Z faktisk forventer, at virksomheder gør noget godt for andet end top- og bundlinjen.

Nu yder denne artikel slet ikke Edelman Trust Barometer 2017 retfærdighed. Den skal studeres, for den indeholder en guldgrube af information. Og den er tilgængelig i sin fulde længde her.