Især når krisen kradser går virksomheder typisk i defensiven. De kendte og letteste forandringer er at skære fedt væk med den store kniv. Når det sker, ryger ofte en del muskler med ud samtidig.

Nogle gange er nedskæringer berettigede, men somme tider burde ledere vende skråen en ekstra gang. Måske er der relationer internt i ledelsen, der forhindrer bedre og mere rationelle strukturændringer?

Det er her, Hanne Kierstein og Kirsten Hvid-Hansen, agter at fokusere med deres nye virksomhed X+Co, der specialiserer sig i ledelses- og organisationsudvikling. Begge har været kolleger i det Berlingske Hus og CoCoCo, og de har også været selvstændige, men tiden anbefaler, at de nu slår konsulentpjalterne sammen.

– Når vi arbejder med et lederteam, arbejder vi med al det irrationelle og følelsesmæssige, som spærrer for fremdriften. Jeg har selv oplevet rigtig mange ledergrupper, hvor hver enkelt leder var meget faglig kompetent, men hvor der skete noget, når gruppen var samlet. Energien forsvandt og flere havde fokus på ”manden” i stedet for virksomhedens målsætning og vision. Ved at hjælpe teamet med at håndtere det irrationelle og interpersonelle, opnår man både større motivation og bedre resultater, siger Hanne Kierstein, der i øvrigt også er bestyrelsesmedlem i Huset Markedsføring.

– Det handler dybest set om at gøre lederne mere modige. Fordi det kræver mod at turde at gå ind i konflikter, at være nysgerrig og selv være åben og ærlig og ikke mindst at reflektere over sin egen adfærd. Modet er den bagvedliggende kraft, når man gerne vil have fornuft og følelser til at spille sammen i stedet for at spænde ben for hinanden. Og i sidste ende vil det skabe bedre resultater, tilføjer Kirsten Hvid-Hansen.

Kan det dokumenteres, at der er bundlinje i bedre håndtering af det irrationelle og interpersonelle?

– Ja, det er den tilbagemelding, vi får fra vores kunder. Og den sunde fornuft kan da også kun bakke op omkring det faktum, at der bliver skabt bedre resultater, hvis man aktivt arbejder med at løse konkrete konflikter, ikke har silodannelse, skjulte agendaer og et destruktivt konkurrenceelement, tilføjer Hanne Kierstein.

– Vi har selv prøvet at være en del af et ledelsesteam, hvor nogle af disse elementer var tilstede, og selvfølgelig får det en indflydelse på både ens egen evne til at præstere, på teamets evner til at præstere og i sidste evne hele organisationens evner til at have fokus på at skabe resultater, slutter Kirsten Hvid-Hansen.

Du kan læse mere om det nye bureau her