Articles tabs

Courses tabs (CT)

custom add this

Do this or die

En helsides annonce med denne overskrift blev indrykket i Time Magazine sidst 60’erne.  Forfatteren hed Bob Levenson. Hans pointe med annoncen var todelt.

• Den første gik på at reklamer generelt undervurderer dem, de kommunikerer til.  Manglende troværdighed og intet unikt at sige, opmærksomhed uden sammenhæng til produkt eller virksomhed, resulterer i negativ kommunikation.

• Hans anden pointe var, at alt for få produkter fortjener at blive kommunikeret, ganske enkelt fordi de er ligegyldige, eller fordi man ikke magter at finde lige det, der gør dem interessante.

Herren vidste, hvad han talte om. 10 år tidligere havde han sammen med det øvrige DDB team gjort VW til en kæmpe succes, alene igennem måden der blev kommunikeret.

Stofmængden klummen her, tillader ikke at jeg gengiver teksten fuldt ud, men klik på dette link, så får du originalteksten.
 

Tankevækkende at denne annonce er skrevet for næsten 50 år siden. Samme Levenson formulerede på samme tidspunkt, sammen med Bill Bernbach: Word of mouth is the most important medium of all. Ikke særligt old school i forhold til dagens paradigme, tværtimod.

I dag er pointerne nemlig mere sitrende aktuelle end nogensinde. Netop i det kommunikationsmiljø vi har lige nu, hvor indholdets kvalitet og relevans samt autenticiteten i den måde, der kommunikeres på, er afgørende for, om det vi kommunikerer kommer videre.

Kreativitet er ikke nok

”Hvis man vil være succesfuld som et brand, er man nødt til at finde eller kreere en relevant sandhed og præsentere og kommunikere den på en måde, så folk har lyst til at interessere sig for den og tale om den.”

I ovenstående sætning gemmer der sig tre elementer, der er afgørende for, om vi lykkes med vores arbejde.

• Find eller kreer en relevant sandhed – Indsigt.

• Præsenter og kommuniker den interessant – Originalitet.

• Således at folk får lyst til at gå ind i brandet – Attraction.

Det reklameland, som vi stadig ser mange bureauer arbejde i, hvor awareness er eneste succes-kriterium, har tabt terræn til det relevant interessante og værdiskabende autentiske; ofte vil selve produktet blive kernen i fortællingen og attraktionen og dermed udgøre selve kommunikationsplatformen.
 

Hvem er du, og hvad vil du?

Flere virksomheder har måttet føle det på deres egen krop. Fra krisens start i 2008, har de i iver for at holde kadencen, satset ensidigt på tom synlighed eller taktisk kommunikation og på at sælge de produkter, de allerede havde på hylden, og derved malket deres omdømme, ved blot at overse at ignorere det.

Sådan fungerer det bare ikke. Og så unikke er der kun meget få produkter og virksomheder, der er. Man er ganske enkelt nødt til at have en troværdig eksistensberettigelse, ikke alene med sit produkt, men også som virksomhed. Ellers får man aldrig effekt i sin kommunikation.

Godt nok har vi fået en række nye platforme, hvor vi kan connecte og interagere med vores kunder. Men det er bare ikke nok, at vi teknisk set har regnet ud, hvordan disse sociale netværk virker. Det er heller ikke nok, at vi kreativt kan udvikle løsninger, som bliver sendt videre. Hvis disse løsninger ikke siger noget, som er vigtigt for begge parter, så fungerer det ikke. Det får kun overfladisk effekt.

Nemt? Nej, men hvem har også sagt at det skal være det?

 

 

Poul Mikkelsen er en af Danmarks førende eksperter på branding. Tidligere Executive Director of Brand Development og Kreativ direktør hos, reklamebureauet DDB, som han også var medstifter af. I dag driver han Brand bureauet Advising.

Kommentarer