Da Native Advertising Institute lavede en survey blandt danske annoncører i 2015, havde 12 pct. kastet sig over native advertising. Her to år senere er det tal vokset til 48 pct., altså en fire-dobling på bare to år.

– Samtidig svarer hele 98 pct. af de 192 deltagende virksomheder, at det er ”sandsynligt” eller endog ”meget sandsynligt”, at de vil gøre brug af native advertising i fremtiden, siger Jesper Laursen, CEO hos Brand Movers og stifter af Native Advertising Institute, der har begået undersøgelsen.

Høj effektivitet

Af de mange brands, som efterhånden har smidt native advertising ind i deres marketing-mix, oplever hele 74 pct., at det er en ”effektiv” eller ”meget effektiv” disciplin.

– Den mest effektive kanal er Facebook med 61 pct., mens nyhedsmedier online kommer ind på en solid andenplads med 38 pct.. Når effektiviteten skal måles, er ”trafik” i øvrigt den mest populære af en stribe benyttede kpi’er, fortsætter Jesper Laursen.

Hver tredje krone

Når en så stor andel af annoncørerne oplever native advertising som effektivt, er det ikke overraskende, at budgetterne følger med. Tempoet, det sker med, vil til gengæld nok komme bag på mange.

I 2015 brugte de adspurgte annoncører i gennemsnit 10 pct. af deres samlede marketingbudgetter på native advertising. I 2017 er det tal steget til 20 pct., mens de forventer at lægge hele 29 pct. af deres budgetter i native-kurven i 2020.

– Det mest spænende ved tallene er, at de flugter fint med tidligere undersøgelser fra Native Advertising Institute inden for mediebranchen og blandt mediebureauer, vurderer Jesper Laursen – ”og naturligvis de internationale undersøgelser”.

Omdømmet spiller ind

Når en annoncør skal beslutte, hvilken kanal, der skal bruges til native advertising, er det ”typen af publikum”, der i 80 pct. af tilfældene bruges som udvælgelseskriterie.

– Mere overraskende er det imidlertid, at mediets omdømme kommer ind på en andenplads med 51 pct.. Annoncørerne er altså ikke blindt tilfredse med tilfældige platforme eller ligeglade med, hvilket indhold, deres native optræder sammen med.

– Det er måske ikke så ejendommeligt i lyset af de diskussionerne, som den atutomatiserede eller det programmistiske medieindkøb har afstedkommet.

Ny bureau-partner

Når en ny taktik vinder frem, giver det ind imellem annoncørerne anledning til at overveje deres samarbejdspartnere. Det er i hvert fald tilfældet her.

I 2017 bruger 28 pct. af annoncørerne et medie til at producere indholdet, hvilket er en fire-dobling i forhold til i 2017. Det er også den samme procentdel, som benytte et bureau, mens hele 80 pct. også supplerer med egenproduceret indhold.

Den fulde rapport kan downloades her.