KLUMME: Hykleriet er her, der og alle vegne og vi nyder det.

Det er så dejligt og absolut forventeligt, når der kommer beregninger som viser, at Greta Thunbergs bådrejse til USA i sidste ende kommer til at være en større belastning for miljøet, end hvis hende og hendes far bare havde fløjet, ligesom alle os andre. 

Så kan hun lære det! 

Og bedre endnu, når Radio24syv konfronterer Peter Falktoft, som har lagt sig ud med tobaksindustrien og forsøgt at få danskerne til at stoppe med at ryge i podcasten ”Danmarks dræber #1”, men at han i 2016 selv modtog betaling af British American Tobacco. 

Det er ikke bare sjovt, det er frydefuldt. Skide hellig-Frans!  

Men hvorfor er vi så glade for dette: ”Hvad med dig selv?”

Hvad siger det om vores tid, at vi elsker at pille hyklerne ned i offentligheden og endda ofte går så langt i vores angreb, så det ender i ren petitesse? 

Det er jo ikke ligefrem præsten, der gribes i akten, når folk for eksempel tordner mod Casper Christensens vegetarkost, bare fordi han tidligere har mæsket sig i røde bøffer på MASH og burde være forblevet macho, i stedet for at forsøge at sælge sig selv som klimabevidst. 

Hvorfor fylder det så meget?

En hykler udstilles, fordi vedkommende offentligt har gjort sig selv til dommer gennem sine gerninger, men ikke kan leve op til de selvsamme idealer. De burde have fejet for egen dør.

Sådan forholder det sig dog ikke med den, der afslører hykleren, snarere tværtimod. Hykleren bliver blot pillet ned på samme trin som den, der afslører, der hvor vi alle synder, og det forklarer måske fænomenets popularitet i dag – vi har simpelthen brug for det.

I en tid, med enormt meget snak om de utallige verdensmål, indført som et internationalt, moralsk kompas, som vi alle helst skal kunne mærke inderst inde i mavsen, så opstår der en naturlig modvilje mod de personer, som offentligt bryster sig af at efterleve dem, og det er derfor også en lettelse for de fleste, når de bliver afsløret som fejlbarlige. Så har vi fået dem tilbage på vores niveau, hvor de er lige så korrupte som os selv. 

At pille en hykler ned, kan siges at være vores tids syndsforladelse, da selve akten bekræfter os i, at det ikke er os, den er gal med. Vi slipper, i hvert fald kortvarigt, for at skulle tage stilling eller forsvare vores egne til- og fravalg.

Den fredning er – i en sammenfiltret, globaliseret virkelighed, hvor man ikke engang kan være sikker på, at de dyrt købte, økologiske bananer eller togturen til Tyskland nu virkelig også er det miljøbevidste valg – uundværlig for forbrugeren. 

Det behager os, når vi på den måde bliver forsikret om, at vi stadig kan gøre, hvad vi har lyst til, fordi de andre, der tror, de handler i den nye morals tjeneste, i sidste ende alligevel forbryder sig mod egne idealer. Det er der, vi er og for fremtiden, bliver det endnu vildere. Regn med det!

Tendensen viser sig i sidste ende at være guld værd for de store brands, som virkelig har tjent penge på at svine. 

For sagen er, at det som et flyselskab gør, når de slår sig op som bæredygtige, er 100.000 gange så groft som det, Falktoft gør. 

Men hvorfor syder medierne så ikke over af forargelse? Fordi vi ønsker at fortsætte med at købe deres produkter og stædigt nægter at ændre vores vaner. Vi burde jo ikke spise så mange bøffer, ryge cigaretter, drikke alkohol og flyve til London med lavprisfly for en 50’er, men vi gør det, temmelig ofte. Det kræver ikke meget overtalelse, egentlig blot at muligheden er der.   

I det store spil fungerer Falktoft, Thunberg, Christensen og alle de andre hyklere som prygelknabe. Vi bruger masser af krudt på at underminere deres budskaber, på trods af at vi alle mere eller mindre er enige om, at de bærer en væsentlig pointe. Den er desværre bare så forbandet krævende at efterleve.

Så når Radio24syv bruger tid, penge og kræfter på at overbevise alle om, at Peter Falktoft er dobbeltmoralsk og ovenikøbet relativiserer hans argumenter mod rygning, så render de først og fremmest industriens ærinde. 

Når røgen så engang har lagt sig, kan vi igen, og nu endda med god samvittighed, tænde endnu en cigaret og nyde vores guilty pleasure, indtil den næste kombattant tager en tur i manegen.

AF MICHAEL JEPPESEN, DIREKTØR, MUST