Juletid er for mange mennesker lig med juletrafik, når familie og gaver skal fragtes fra den ene ende af landet til den anden.

Og selvom det ikke er juletrafikken, Uber sætter fokus på i sin første panasiatiske kampagne, Boxes, så er det en situation, som mange sikkert kan nikke genkendende til op mod jul.

I kampagnen fremhæver den omdiskuterede delebils-tjeneste nemlig den absurde trafiksituation i større byer.

Ved hjælp af papkasser, der skal forestille at være biler, viser kampagnefilmen på humoristisk vis, hvordan folk kommer rundt i øjeblikket og slutter med billeder af en by, der indtages af papkasser.

Filmen er optaget på gaderne i Bangkok med omkring 200 statister til tonerne af "Bare Necessities" fra Disney-filmen Junglebogen. Filmen er en påmindelse om, hvor alvorlig trafiksituationen i storbyerne er ved at blive.

- Uber har formået at starte samtaler omkring et samfundsrelevant emne og brugt et studie omkring trafik- og parkeringsforhold i Asien til at skabe film og infographics, der sætter disse emner på dagsordenen.

- Kampagnen er udrullet via PR, influencers og videodistribution og har sat fokus på alle de gode ting, man kunne gøre i byerne, hvis der var mindre trafik eller færre parkeringspladser, som tog plads fra legepladser, sportsbaner og lignende arealer.

- Det er virkelig kløgtigt, mener Jesper Laumand, nordisk chef hos Oath.

Indsigt er altafgørende

Kampagnen tager udgangspunkt i en undersøgelse, der blandt andet viser, at bilisterne i ni af Asiens største byer sidder fast i trafikpropper i 52 minutter om dagen og bruger 26 minutter på at finde en parkeringsplads.

Samtidig viser undersøgelsen, at næsten fire ud af 10 bilejere har overvejet at droppe deres bil i løbet af det sidste år. Ifølge Laumand er undersøgelsen også en af de ting, der har været med til at gøre Uber-kampagnen til en succes.

- Indsigt er altafgørende, når det handler om at skabe brands, som folk ikke bare kan lide, men elsker. Med indsigt er det nemmere at skabe relevans og troværdighed, fordi undersøgelsen repræsenterer de tanker og holdninger, der fylder i samfundsdebatten.

- Og kampagnen fra Uber er endnu et godt eksempel på et brand, der tør have en holdning og sætte fokus på samfundsrelevante problematikker, der skaber debat, siger han.

Fra København til hele verden

Det svenske reklamebureau Forsman & Bodenfors er de kreative drivkræfter bag kampagnen, Mano har som tidligere beskrevet hjulpet til, mens orkesteringen er eksekveret af Oath.

Men hvordan kan det egentlig lade sig gøre fra et kontor i Danmark?

Det handler om indsigt. På Oath-kontoret i Købmagergade er der flere nationaliteter, end der kan bliver kommunikeret ud i øjenhøjde med målgruppen via de mest effektive kanaler, mener Jesper Laumand.

- Uber-kampagnen er et rigtig godt eksempel på, hvordan brands gennem influencer marketing kan spille en hovedrolle i samtalerne omkring et samfundsaktuelt emne ved at orkestrere dialogen og skabe en positiv association til deres egne værdier.

- Men det kræver, at budskabet bygger på en reel indsigt, og at der arbejdes individuelt med alle influencers for at sikre personlige historier, der støtter op om den overordnede kampagnestrategi, slutter han.

Du kan se (eller gense) Ubers kampagnefilm her:

De to foregående låger i adventskalenderen finder du her og her.