En lille uges arbejde for en 27 mand (M/K) stor jury, den største i Epicas historie, udløste desværre ikke danske guld-Awards.

Sølv og bronze Awards er under embargo, fordi vi i skrivende stund er i gang med fordelingen, der foregår ud fra ren matematik, udregnet af computere her i Berlin.

Grand Prix’erne, i Epica-sammenhæng kaldt for Epica D’Or, er naturligvis også under embargo indtil selve uddelingen i morgen aften, men da ingen danske arbejder har vundet guld, er de ikke med i opløbet til de fire Epica D’Or Awards.

Det gælder de ni bureauer – AdPeople, AIAIAI, envision, Hjaltelin Stahl, Kunde & Co, LoweFriends, Robert/Boisen & Like-minded, Spring-Summer og TIGER – der har sendt ind.

Og naturligvis også de to annoncører, Carlsberg og Arla, der begge var i finalen for ”If Carlsberg did Haircuts”, ”Probably the Best Poster in the World” og ”Land of Organic Milk”.

Er det en katastrofe?

I lyset af at danske bureauer har vundet Epica D’Or to gange, er de fraværende guldmedaljer skuffende, men hvis denne signatur skal bedømme forløbet, så har Epicas vokseværk til en global festival med knap 3.800 indsendelser fra 75 lande – en vækst på 7 pct. i forhold til 2014 – gjort jury-arbejdet uforudsigeligt i forhold til tidligere.

Til gengæld kan vi afsløre, at danske bureauer har vundet Awards, det er blot ikke tilladt at fortælle hvilke bureauer og for hvilke arbejder.

Sverige er igen bedst i Norden

Heller ikke Sverige eller Norge nåede fordums højder, men naturligvis ”fører” svenskerne med fire guld mod Norges tre.

Ikke overraskende løb Forsman & Bodenfors med tre Awards af guld: Inden for Fashion (H&M), Public Interest (H&M) og Online Health (H&M).

Mens TRY fra Oslo vandt to guld for nordmændene, den ene inden for Telekom (Telenor Norge), og den anden inden for Retail for FINN.no.

I Epica sammenhæng har ekspansionen mod et globalt marked vist sig succesrig i den forstand, at USA toppede listen over indsendte arbejder med 476 fordelt mellem 43 bureauer.

Men indsendelserne var ualmindelig bredt fordelt med fx 22 arbejder fra Kina, 17 fra Indien, 128 fra Canada og Rusland med 183.

Danske bureauer sendte 25 arbejder ind mod 54 fra Finland, 121 fra Norge og 242 fra Sverige. Så feltet er blevet betragteligt vanskeligere at besejre de seneste to år.