I dag er det World Mental Health Day. En dag hvor hele verden har fokus på psykiske sygdomme. Og med god grund. 

Antallet af psykisk syge stiger nemlig, ikke mindst herhjemme, og det har skabt en kedelig ny folkesygdom, hvor flere og flere får diagnoser som angst, bipolar, skizofreni og depression. 

Bag de mange psykisk syge står op mod 1,5 millioner pårørende, der ofte mangler værktøjer og hjælp, og de bliver sjældent inddraget nok som ressource. 

Det har fået landsforeningen ”Bedre Psykiatri”, der arbejder for at hjælpe og støtte netop pårørende til mennesker med en psykisk sygdom, til at sætte en ny kampagne i søen, og den går live i dag.

Gode pårørende giver en bedre psykiatri. 

Det er bevist, at en psykisk syg forbedrer chancen for at blive rask, hvis han eller hun har gode pårørende bag sig. Med udgangspunkt i dét budskab, støtter bureauet Yellow foreningen ”Bedre Psykiatri” og har hjulpet med at udvikle kampagnen: ”Den bedste medicin er pårørende.” 

Samtidig går Bedre Pskykiatris mange frivillige på gaden i dag og uddeler små pilleglas med mintpastiller og det vigtige budskab om, at pårørende er den bedste medicin, man kan give psykisk syge mennesker. 

– Frame By Frame stillede kameraudstyr til rådighed, så vi kunne filme de pårørende ”blande” deres egen pårørendemedicin ud fra ingredienser som kærlighed, støtte, viden etc., fortæller Peter Dalgas fra Yellow.

– Jeg har selv hele mit liv været pårørende til meget nære familiemedlemmer med psykiske sygdomme. Det eneste, man ønsker, er at hjælpe, men det er så utroligt svært at vide, hvad man skal gøre. 

– For psykiske sygdomme er ikke lige sådan at føle på. Derfor er jeg utrolig glad for, at vi kan hjælpe til med at udbrede budskabet om, at der findes et sted, hvor man som pårørende kan søge hjælp til at blive en endnu bedre bror, far, mor, ven eller noget helt femte. Og derved hjælpe ens kære i den rigtige retning – med forhåbentligt at blive raske, slutter Peter Dalgas. 

Yellow har oprettet en fundrasiser til Bedre Psykiatri på Facebook og håber på, at så mange som muligt vil støtte op.

Se filmen herunder og tjek kampagnesitet ud her.