Danske mænd sidder på toilettet i uger af deres liv og bruger 142 uger af samme liv på at sidde og glo i trafikken. Til gengæld bruger de ikke ret mange uger på at tage forældreorlov med deres børn.

En ny kampagne med sloganet Orlov, ta’ det som en mand sætter tiden - og ugerne - i perspektiv med det formål at få startet en samtale om, hvordan man får flere mænd til at tage orlov med de små.

Afsender på kampagnen er ”Aktion Fars Orlov”, en gruppe, der ud over ligestillingsministeren også tæller erhvervsministeren, fagbevægelsen og en række danske virksomheder som Novo Nordisk, ISS, TDC og Mærsk, og bag det kreative koncept og kampagnen står LEAD Agency.

- Kampagnens store styrke er er netop den brede afsenderkreds og den opbakning, der er til at gå forrest for at skabe en kulturændring, siger Anita Baun Hørdum, partner hos LEAD.

Og noget tyder på, at det lykkes at trænge igennem til danskerne: Blot en uge efter kampagnestart har den  fået massiv presseopmærksomhed, ligesom interaktionen på de sociale medier også er kommet flyvende fra start: Over 250.000 danskere har set kampagnefilmen på Facebook, og deres kommenteres og deles på livet løs.

Kampagne på alle kanaler

Nye tal viser da også, at der er god grund til at sætte fokus på, at netop fædrene skal tage mere orlov: 2015-fædre holder i gennemsnit godt 30 dages orlov, mens 2015-mødre i gennemsnit holder næsten 300.

- Kampagnens afsæt er, at der i dag er gode muligheder for, at far og mor kan dele forældreorloven mellem sig. Der er et godt stykke vej endnu til, at det sker, men den samfundsudfordring er vi hos LEAD stolte over at få lov at være med til at ændre på, siger Anita Baun Hørdum.

Med kampagnen håber LEAD og aktørerne bag at skabe en bred bevægelse og forhåbentlig flytte kulturen. 

Digital chef hos LEAD, Nathalie C. Larsen, supplerer:

- Vi har to ministre, virksomheder og fædre, der går forrest – giver de gode råd og agerer eksempler til efterfølgelse. Vi har et budskab, der er let at afkode og har en tydelig opfordring. Og så har vi platformene, hvor vi kan samles og drøfte orlov – ja, faktisk bliver der forhandlet orlov mellem mor og far direkte i kommentarfelterne. Det tyder på, at vi ikke bare får passive eksponeringer, men at vi får bevæget følelser og tanker om, at der ikke er én måde at tage orlov på.

Kampagnen kører frem til 2020 med en række aktiviteter på bl.a. sociale medier og ude i virksomhederne og organisationerne.

Du kan følge med på kampagnens aktionsside – og på Facebook-siden her.

Og så kan du se kampagnefilmen, der er blevet til i et samarbejde med Force of Nature med assistance fra Korsager Studio, her.