Virksomheder og designere bør hyldes for den forskel, deres løsninger gør i industri, samfund og dagligliv.

Det var baggrunden, da Dansk Design Center og Design denmark for efterhånden halvandet år siden introducerede Danish Design Award – og i går aftes kunne H.K.H. Kronprins Frederik overrække dette års trofæer til designere og virksomheder bag værdiskabende danske designløsninger.

Grundfos, GoMore og noma var blandt vinderne i år, og Henrik Sølje Weiglin, direktør for Design denmark, den danske designbranches organisation, glæder sig over det stærke felt af vindende, danske designløsninger.

- Vinderne er kåret ud fra et imponerende felt af finalister. Fra originalt, værdiskabende design til industri og sundhedssektor over visionære svar på samfundsudfordringer som integration og behovet for bæredygtighed. Og til genialt design af services og unikke oplevelser, siger han.

Dansk styrkeposition

Henrik Sølje Weiglin tilføjer:

- At vi i Danmark ubesværet kan levere fremragende design både på kvalitet og med så stor mangfoldighed i løsninger og koncepter vidner om, at dansk design står uhyre stærkt - og at design vitterlig er en dansk styrkeposition.

Og ifølge Christian Bason, direktør for Dansk Design Center, opruster både flere store danske virksomheder og internationale giganter som Accenture og Google på design - simpelthen fordi det, som han formulerer det, er et ”uhyre godt værktøj til hurtigt at udvikle nye, bedre løsninger, i empati med brugere og kunder.”

- Mange af de virksomheder, der vinder i den nye digitale virkelighed, er dybt designdrevne. Danmark har en unik designtradition og brand, som vi her til aften netop har set den store styrke og bredde i. Vi har gennem design en enestående mulighed for at styrke Danmarks konkurrencedygtighed, innovationskraft og evne til at tackle f.eks. miljøproblemer, digitalisering og udvikling af fremtidens sundhedssektor, slutter Christian Bason.

Runde to kommer snart

I øvrigt har Danish Design Award i 2017 indgået samarbejde med Design Week Kolding og D2i - Design to innovate samt Designskolen Kolding, som i år fejrer sit 50-års-jubilæum.

Årets samarbejde betyder, at der også pris-festes i Kolding – det sker den 31. maj, hvor der blandt andet fejres fire nye priskategorier - Building Markets, Fostering Partnerships, Improved Welfare og Game Changer - ligesom særpriserne Young Talent og People’s Choice uddeles ved denne lejlighed.

Indtil da kan du se de 13 kategorivindere – og vinderne af de to særpriser her.

I kategorien Employment Growth vandt Acarix Cadscor System, som muliggør en helt ny, ikke-invasiv procedure til diagnosticering af åreforkalkninger i kranspulsåren. Systemet kan redde liv og reducerer omkostningerne ved diagnosticering.

I kategorien Message Received vandt Benefits of a Toilet, en kampagnefilm, der er en del af medieinitiativet WHY WOMEN? fra The Why Foundation, som søger at skabe opmærksomhed om de udfordringer, som kvinder og piger lever med. Filmen bruges i dag som undervisningsmateriale og skaber opmærksomhed om et overset problem for særligt piger og kvinder i udviklingslande.

I kategorien Save Money vandt ALPHA3 fra Grundfos: Én pumpe. Én måler. Én app. Til sammen udgør de Grundfos’ nye ALPHA3-system, som gør det lettere og mere effektivt at regulere varmesystemer og sikre endnu bedre varmeøkonomi for forbrugerne.

I kategorien Share Resources vandt GoMore - på én gang et fællesskab og et marked for delebiler. Deleøkonomi-løsningen sætter bilister i kontakt med hinanden, hjælper dem til at spare penge og gør køreturen mere miljøvenlig og social.

I kategorien Better Work vandt Sideways Adjustable Toilet fra Pressalit A/S - et toilet, som kan flyttes sidelæns og som er udviklet for at lette tilværelsen for både brugere og hjælpere i handicap- og ældresektoren og giver bedre betingelser for både brugere og hjælpere i handicap- og ældresektoren. 

I kategorien Daily Life vandt M-PAYG Solar Home System - et forudbetalt solenergisystem, der giver lavindkomsthusholdninger i udviklingslande adgang til solenergi via små mobile ratebetalinger på kun 35 kr./måned. Et deleøkonomisk og visionært designprojekt, der både tager klimakrisen og de store udfordringer med ustabil strøm i udviklingslandene seriøst og skaber store forandringer i hverdagen for de involverede.

I kategorien Feel Good vandt CasusGrill - et redesign og en grøn transformation af engangsgrillen i aluminium. Fremstillet af bæredygtige materialer uden brug af metal. Mere effektiv, mindre affald og sikrere i brug. En charmerende følgesvend, der i højere grad udtrykker nøjsomhed og kærlighed til naturen end high tech macho-grill med røde oksebøffer.

I kategorien Better Learning vandt EyeJustRead - et innovativt pædagogisk system, der sporer elevens øjenbevægelser under læsning for at støtte lærer og elev i at forstå og styrke elevens læsefærdigheder. Et superanvendeligt tool, der kan være starten på en lille revolution for de knap 15 procent af befolkningen, der oplever problemer med læsning.

I kategori Clean Solutions vandt Powered by You 2.0. En enkel, billig og fuldstændig CO2-neutral løsning til opvarmning, der udnytter varmeenergien i spildevand. Den ambitiøse designløsning er realiseret på et kollegie i Kolding, der nu opvarmes 100 procent med energien fra beboernes spildevand. 

I kategorien Healthy Life vandt Path Feel fra Walk With Path Limited - en indlægssål, der gennem aktiv feedback giver brugeren føling med underlaget. Path Feel er udviklet til ældre og andre, der har problemer med balancen. Den særlige lasersål til Parkinson-patienters sko har potentiale til at forbedre livskvaliteten for de 10 millioner mennesker, der på verdensplan er ramt af sygdommen Parkinsons.

I kategorien Outstanding Services vandt VIGGA, der udfordrer køb-og-smid-væk-mentaliteten omkring børnetøj ved at tilbyde et smart og attraktivt alternativ. Ved at dele børnetøj i høj kvalitet kan VIGGA-familierne reducere miljøbelastningen med op til 80 % - og med høj kvalitet i børnetøjets design og materialer tilbyder VIGGA udover en innovativ serviceløsning også en æstetisk oplevelse.

I særpriskategorien Icon Award vandt noma - som med René Redzepi i spidsen har stået for et nytænkende, eksperimenterende regions- og sæsonbestemt køkken og i dag må betegnes som et stykke ikonisk oplevelsesdesign. Den visionære restaurant er i øvrigt kendetegnet ved evnen til innovation, også uden for gryderne. 

I særpriskategorien Visionary Concepts vandt Venligbolig - et boligkoncept, der skaber mulighed for, at boligejere og byer kan byde flygtninge velkommen i samfundet og lokalområdet. VenligBolig er en socialt design, men det er også en velfærdsvision, som samtænker integration, borgerinddragelse og deleøkonomi i forsøget på at løse en presserende samfundsopgave.

De enkelte vindere – og juryudtalelserne – kan nærstuderes her, og finalisterne i de endnu ikke afgjorte kategorier kan ses her.