Programmet var tæt pakket, og selvom der var stillet skarpt på de seneste digitale tendenser, blev det trykte program nærlæst grundigt, da marktingsfolk og andre kommunikatører var samlet til Digital Copenhagen i Tivoli Hotel & Congress Center den 16. november.

Ikke mindst valget af de forskellige breakout sessions, der fandt sted i tre forskellige sale, gav anledning til festivalagtige dilemmaer. Og da dagen var ved at være slut, var deltagerne fyldt godt op med inspiration, ideer, pointer og masser af data.

Som en rød tråd fyldte netop brugen af data meget i oplæggene. Data som adtech, data management, datadrevet kreativitet og data i realtid var bare nogle af overskrifterne. Men også en dag indrammet af to keynote-speakers, der gjorde opmærksom på, at marketing består af andet end digitale informationsstrømme.

Både den tyske forfatter Tim Leberecht, der var den første keynote, og Samuel Scott, som der var en af de sidste, advarede begge mod at blive revet med af datastrømmen. Dog ud fra to helt forskellige vinkler.

Tim Leberecht understregede, at markedsføring har brug for at omfavne det irrationelle og romantiske for at blive ved med at være kreativ, og for at skabe brands, som kunderne bliver ”forelskede i”.

- Vi lever i en tid, der er besat af data. Lige præcis derfor har vi brug for at kunne omfavne det mystiske. Et godt eksempel er Airbnb. På overfalden en transparent, data-dreven organisation. Men under overfladen har de et mystisk og dybt irrationelt løfte til kunderne: De giver os en chance for at smugkikke ind i andre menneskers liv, sagde Tim Leberecht.

Den store løgn

Samuel Scott, der er foredragsholder og kendt som klummeskribent på marketingmediet Thedrum.com, havde et mere jordnært forbehold over for brugen data.

 

I keynoten “the biggest lies that digital marketers tell themselves” fremhævede han, påstanden om, at “big data er fremtiden for markedsføring” som en af tidens trends, der ikke holder.

- Brugerne synes, at re-targerting er creepy. Selv jeg synes, at re-targeting er creepy. Derfor vælger de adblockere, mente Samuel Scott, der understregede, at data bør være ét element i en sammensat markedsføringsstrategi.

Digital Copenhagen var arrangeret af Dansk Markedsføring og IT-Branchen i samarbejde med en række knowledge parternes på det digitale område. 

Hvad gjorde indtryk?

Renata Queiroz Hansen
Digital Marketing Manager, Coloplast

Hvilket indslag gav umiddelbart størst indtryk?
Det var oplægget om augmented reality med  Luke Zaki fra Blippar.  Han talte om at bringe mennesket tilbage i augmented reality, hvor der har været meget fokus på det kunstige lag. Vi har selv arbejdet med noget lignede i Coloplast, hvor vi har lavet en app, der viste, hvordan man bruger plastre på sår.

Var der en enkelt oplysning, der har brændt sig fast?

Det var i oplægget fra LinkedIn, hvor vi fik at vide at 50 procent foretrækker at arbejde i en formålsdrevet organisation. Det er et højt tal.

Annette Staun
Global communications Novozymes.

Hvilket indslag gav umiddelbart størst indtryk?
Oplægget med Tim Leberecht var interessant, fordi vi snakker så meget om data. Så det var helt rart at høre, at der også er andre ting, som er vigtige. Jeg kan også huske indlægget fra Jonas Sylvest fra Hjaltelin Stahl, der havde lavet en kampagne for Københavns Lufthavne rettet mod unge. Det var ikke raketvidenskab, men det var sådan set bare godt eksekveret.

Christian Schumacher
Art Director hos 727 communication as

Hvilket indslag gav umiddelbart størst indtryk?
Tim Leberecht gav en god start på dagen. Vi bliver jo bombarderet med data, så det er inspirerende at høre, at man kan bruge teknologien på en mere menneskelig måde.

Var der en enkelt oplysning, der har brændt sig fast?
Jeg har lige hørt Toke Grøfte, der nævnte, at det har taget 22 år og kostet 22 mia. kr. at udvikle Rejsekortet. Det lyder jo fuldstændig vildt. Det kunne man godt have gjort smartere.