I efteråret overhalede outdoor-udbyderen AFA JCDeaux’ velkendte reklamestandere, abribus’er, den tidligere nr. 1, TV 2, og kunne prale af at have Danmarks højeste dækning målt på tværs af alle mediegrupper.

Og nu ser det ud til at afstanden øges. TV-seertal fra Kantar Gallup for 2017 viser nemlig, at TV 2 havde en ugentlig dækning blandt de 15 til 59-årige på 61 pct. mod 69 pct. i 2016. Her dækker AFA JCDecaux’ klassiske abribus 71 pct. i løbet af en uge.

For den unge målgruppe ”Personer mellem 15-29 år” er TV 2’s dækning faldet fra 52 pct. i 2016 til 41 pct. i 2017. Her rammer AFA JCDecaux også godt 71 pct. i løbet af en uge.

- Forholdet i dækningen mellem flow-TV og outdoor er et godt eksempel på en udvikling, vi allerede har haft en fornemmelse af. Men afstanden mellem de to mediegruppers dækning er ret overraskende, siger Kim Olesen, der er General Manager i betting-selskabet Kindred Group (tidligere Unibet) og bestyrelsesmedlem i Dansk Annoncørforening.

- For annoncører har de senere års betydelige ændringer i mediebilledet og forbrugeradfærden selvsagt stor betydning for marketingindsatsens resultater, fortsætter han og slutter:

- Vi skal være opmærksomme på de indbyrdes forskydninger mellem mediegrupperne og holdningerne til disse. Så ud fra en annoncørs synspunkt er mediemiksets allokering altid til diskussion og revision.

Ekspert: Outdoor står stærkt

Det er også værd at bemærke, at outdoor leverer høje frekvenstal for begge målgrupper. OTS’en (Opportunity to See) er 28 for de 15 til 59-årige og 32 for de 15 til 29-årige.

- Som mediegruppe har outdoor haft både højdepunkter og lavpunkter i det lange perspektiv. Jeg mener, at outdoor-medierne står stærkt lige nu, hvilket bekræftes af den fremgang, outdoor har både lokalt og globalt. En fremgang, der vil fortsætte af flere årsager, siger Kim Skjoldborg, der er Assistant Professor ved EAL (Erhvervsakademiet Lillebælt) og fortsætter:

- For det første evner outdoor at generere nettodækning hurtigt. I et stadig mere fragmenteret mediemarked står outdoor tilbage som det eneste medie, der kan nå alle målgrupper hurtigt.

- En anden årsag er den stigende digitalisering af outdoor, som vil betyde en meget kortere reaktionstid for annoncøren samtidig med, at effekten vil stige. Outdoor kombineret med eksempelvis TV vil blive endnu mere effektfuldt i fremtiden.

- Slutteligt vil jeg sige, at grundet den øgede konkurrence om at få forbrugernes opmærksomhed, falder opmærksomheden for det enkelte medie. Det gælder specielt online. Den faldende opmærksomhed betyder, at eksponeringskvaliteten for en række mediegrupper vil falde, mens den må forventes at stige for outdoor. Så alt i alt vil outdoor i fremtiden stå stærkere end for blot 10 år siden, siger Kim Skjoldborg.

Karsten Rask Mikkelsen, Commercial Director hos AFA JCDeaux, er naturligvis tilfreds med det skudsmål.

- Det øgede forspring til TV er en glædelig overraskelse at starte året på, og forspringet er nu så signifikant for den unge målgruppes vedkommende, at både annoncører og mediebureauer vel objektivt set må begynde at revurdere fordelingen af medieinvesteringerne, siger han.