Det er snart 30 år siden, at kommerciel radio dukkede op i Danmark, men mediets relevans for annoncører har aldrig været stærkere.

Sådan lyder det næppe overraskende budskab fra Bauer Media Radio, der driver de kommercielle radiostationer Nova, The Voice, Radio 100, PopFM, Radio Soft og MyRock herhjemme.

- Kommerciel radio er ikke gået af mode på trods af alle de digitale tilbud, der myldrer frem, siger Jim Receveur, adm. direktør for Bauer Media.

- Det skyldes nok en kombination af faktorer: Det private radiomarked har sikret en skarp segmentering af de største radiobrands, og vi kan levere høje stabile lyttertal. Derfor tiltrækker vi loyal interesse fra annoncemarkedet, fortsætter han.

De helt rigtige målgrupper

Og Jim Receveurs påstande er ikke grebet ud af den blå luft, da kommerciel ”flow-radio” kan mobilisere en betydelig gennemslagskraft:

Kommerciel radio alene tiltrækker således knap tre mio. lyttere hver uge, og de seks radiostationer fra Bauer Media, kombineret med affilierede radiostationer, har fat i 68 procent af de 19-50 årige hver uge.

Til sammenligning har alle primære kommercielle tv-kanaler en ugentlig dækning på 79 procent i samme målgruppe, viser Kantar Gallups tv-meter fra uge 1 til 46 i år.

Dertil kommer, at radios annonceomsætning via bureauer steg med solide 29 pct. i årets første 10 måneder ifølge brancheforeningen Kreativitet & Kommunikations Mediaindex.

IUM: Et effektivt supplement

Annoncørernes satsning på radio kan skyldes, at det i år er blevet lidt sværere at opnå dækning i visse unge målgrupper på tv.

- Radiokampagner kan over 2-3 uger levere en dækning i relevante målgrupper, der ofte er et glimrende supplement til tv-kampagner eller digitale aktiviteter, siger head of broadcast Jakob Olsen, mediabureauet IUM.

Mediebureauet køber hyppigt omkostningseffektive eksponeringer og kampagnedækning på radio i langt de fleste målgrupper, fortæller han.

- Særlig detailhandlen oplever, at radioreklame kan trække folk ind i butikkerne, til en konkurrencedygtig investering forhold til andre mediekategorier, siger IUM’s broadcast-chef, der arbejder med en række detailkæder.

Klar indholdsfordeling, tak

Forklaringen på radios gennemslagskraft som annoncemedie handler også om content/programindhold. For tre år siden gennemførte Bauer Media en omfattende redaktionel opgradering, mener Jim Receveur.

- Vi er lykkedes med at udvikle den nationale lytteropbakning, fordi vi i 2013 ændrede strategi og justerede kanalporteføljen for alle seks danske radiostationer, siger han.

- Tidligere spillede vi ofte samme musik på eksempelvis Nova og Radio 100, men nu har vi designet seks langt mere distinkte brands – med rigtig rock, 80er pop, nye hits og bløde hits. Vi segmenterer således lytterne bedre, og alle lyttere i den kommercielle målgruppe, 12-50 år, kan finde en radiostation, der passer til dem, fortsætter Jim Receveur.

Bauer Media Radio var tidligere ejet af tv-koncernen Discovery Communications, men fik for halvandet år siden nye ejere og kom under den tyske magasin- og radiogigant, Bauer Media Group.