Tidligere på året lancerede William Demant Holdings hovedbrand inden for høreapparater, Oticon, et nyt produkt ved navn Oticon Opn.

Det nye apparat havde krævet tusindvis af ingeniørtimer, og fordi det var lidt af et nybrud i branchen – høreapparatet åbner for alle lydkilder i stedet for at isolere den stærkeste lydkilde og fokusere på retningsbestemt hørelse – valgte Oticon at markedsføre det som et paradigmeskift.

Vel at mærke globalt.

Den beslutning blev truffet af Ole Asboe Jørgensen, der er Vice President, Oticon Sales & Marketing.

- Retningsstyrede løsninger har været den traditionelle tilgang på markedet, og vi gik den modsatte vej af, hvad alle, også vi, har gjort tidligere.

- Der har man fokuseret på at lukke ned, fjerne støj og vælge den dominerende lyd, men med den nye teknologi kunne vi fokuserepå at åbne op for lydbilledet og gøre oplevelsen bedre og mere naturlig for høreapparatbrugeren, forklarer Ole Asboe Jørgensen.

En del af Internet of Things

Dertil kommer, at brugeren kan forbinde Opn-høreapparatet direkte til en iPhone, og at det kan kobles på nettet via "If This, Then That"-tjenesten (IFTTT), hvilket gør det muligt for apparatet at ”tale sammen” med det mylder af andre apparater, der også er forbundet til nettet.

Eksempelvis ens alarmsystem, musikanlæg eller noget helt tredje.

- Det nye apparat giver med andre ord ikke blot brugeren mulighed for at følge langt bedre med i eksempelvis sociale sammenhænge, via adgangen til alle lydkilder, men også åbner op for at man kan skræddersy sit eget lydbillede på en facon, vi ikke har set tidligere.

- Derfor valgte vi at bruge ”paradigmeskift” som omdrejningspunkt for kampagnen, siger Ole Asboe Jørgensen.

Den blev til i samarbejde med Oticons reklamebureau Decisionlab, der er en del af Kunde & Co, og udover traditionelle kampagnematerialer målrettet ikke mindst forhandlere af høreapparater verden over, valgte man også at gå aktivt til værks på messe- og eventfronten.

- Det hele startede på en konference i Phoenix, Arizona, USA, i april, og siden er det gået slag i slag. Bl.a. har vi været på masser af messer og afholdt events hos alt fra den danske ambassadør i Spanien, til en kæmpeevent i Japan, siger Ole Asboe Jørgensen.

Masser af omtale

Kampagneindsatsen vakte fra begyndelsen opsigt på mediefronten. Ikke kun herhjemme, hvor bl.a. erhvervsmedier som Berlingske Business og Børsen har fulgt udviklingen af det nye produkt tæt, men også internationalt.

Fx har erhvervsmedier som Fortune, gadget-medier som The Verge og Engadget, branchemedier som HearingReview og brede medier såsom Daily Mail omtalt det nye produkt i rosende vendinger. Dertil kommer tv-dækning i bl.a. Australien og Japan.

Og hvordan er det så gået på salgssiden?

- Det er den mest succesfulde produktlancering, vi nogensinde har gennemført, fastslår Ole Asboe Jørgensen, og peger på særligt et kampagneelement, der har fungeret optimalt.

- Vi valgte at anskueliggøre den nye lydoplevelse via en Virtual Reality (VR)-film, hvor vi viser, hvordan ny og gammel teknologi virker i en svær lyttesituation. Det er en kombination af VR briller og lyd, fortæller han.

I filmen deltager man først i et middagsselskab iført et gammeldags høreapparat, og det er frustrerende svært at følge med i samtalen omkring bordet, hvorimod man med det nye apparat får en langt bedre oplevelse.

Molamil bag filmene

Filmen blev udviklet i samarbejde mellem Oticon og det danske design- og teknologibureau Molamil, der har masser af erfaring med VR-film.

- Vi har været rigtigt glade for modtagelsen af VR-filmen, der efter at være blevet vist i messesammenhæng også blev efterspurgt af Oticon-forhandlere verden over, fortæller Jorge Hernandez, stifter af og  adm. direktør i Molamil.

Han mener, at Oticons brug af VR i forbindelse med lanceringen af Opn har været lige efter lærebogen.

- VR-film har ofte været udskældt for at være lidt af en gimmick i marketingsammenhæng, der groft sagt ikke gør andet end at skabe en wow-effekt. Det mener jeg, at denne case modbeviser, siger han.

Hvorfor?

- Hele formålet med filmen var at anskueliggøre den nye lydoplevelse, og her kunne Oticon byde ind med masser af audiologisk knowhow, som kombineret med vores erfaring med VR-delen og den overordnede indsigt i målgruppen skabte en stærk oplevelse for de helt rigtige modtagere, siger Jorge Hernandez.

Ole Asboe Jørgensen fra Oticon er heller ikke i tvivl om, at VR-filmen var den helt rigtige satsning.

 - Det har været et stort hit for os. Filmene var som udgangspunkt ment som et mindre supplement til den overordnede kampagne, men de er blevet fornemt modtaget og har været en vigtig brik i den succesrige lanceringskampagne, slutter Oticons globale marketingansvarlige.

Tjek selv løsningen ud i denne ikke-interaktive 360 graders stereo version af Oticons VR-film: