Tv-branchen har nogle udfordringer, hvad enten det er besparelser, færre der ser flow tv, tv-reklamer taber terræn mv. 

Centrale aktører i branchen erkender disse udfordringer og har ytret følgende: 

– Vi skal transformere os til en Business to Consumer-virksomhed på ingen tid. Merete Eldrup, adm. direktør TV 2.

– Det kræver nye investeringer i digitale platforme at være tilstede, hvor forbrugeren er. Lars Mossing, Vice President, Free TV MTG.

Lars Konzack, lektor fra Københavns Universitet, gik til yderlighederne om de traditionelle tv-stationers fremtid: 

– Jeg kan godt forestille mig, at de helt dør ud. Måske vil nogle overleve ved at levere billig vidtfavnende overfladisk underholdning, men de vil miste meget magt. 

Det er jo ikke så mærkeligt, at de tre tænker i den retning:

Antallet af danskere, der alene ser flow tv, falder markant. Mens der i 2016 var 42 pct. rene flow-tv-seere, er dette faldet til sølle 16 pct. i 2017. 

Det viser en analyse fra Wilke. Og vinderne er streaming-tjenester som Netflix og YouTube. Ja, selv en helt ”ordinær” B2C-virksomhed som Amazon er på vej til at blive en leverandør af levende billeder.

Værdifuldt indhold forstyrrer ikke

Tv-branchen er ikke alene om at have udfordringer med ændrede forbrugervaner. Det er der en række andre brancher, der har. Flere af disse har for længe siden adresseret disse udfordringer og reageret. Fælles for dem er at de har kastet sig over native advertising.

I den digitale branche slås man fx med adblocking, banner blindhed og annoncesnyd. Vejen ud af disse udfordringer har for mange medier været native ads.  

Magasinbranchen er en anden branche, der hurtigt har taget native ads til sig. Omsætningen spurter frem. Native Advertising Institute har foretaget en analyse i 53 lande. Allerede tilbage i 2016 stod omsætningen fra native ads for 21 pct. af den totale annonceomsætning. Det forventes, at tallet fordobles frem til 2020 (40 pct.). 

Hvorfor? Fordi native ads kan noget særligt. Native advertising er betalt annoncering, hvor annoncen i form, følelse og funktion matcher indholdet i det medie, det optræder i. 

Native advertising skal indeholde relevant, værdifuldt og ikke-forstyrrende indhold, som rammer publikums forventninger. Med andre ord er native ads i modsætning til almindelige reklamer pull-baserede, hvor traditionel reklame er push-centreret. 

Mange muligheder

Skaber man værdi for forbrugeren via ens kommercielle kommunikation, kommer salget og loyaliteten. Mange kender det i forvejen som content baserede videoer, blogindlæg, virale film, advertorials etc. 

Den danske tv-branche virker ikke til at være kommet langt med native advertising. Jeg har listet 6 muligheder, der forhåbentligt kan vække interesse:

·Annoncør-betalte programmer.

Annoncøren og producenten er partnere om at producere indholdet.

·Sponsoreret indhold.

En madannoncør laver fx en video og andet content omhandlende temaet ”madspild”, der distribueres på relevante digitale kanaler.

·Shorts.

Korte digitale formater på fx 15 sekunder. De fleste af os har nok set dem på YouTube. 

·Branded content produktion.

En livsstil annoncør laver kommercielt indhold i form af artikler, billeder mv. placeret i redaktionelt miljø fx på TV 3s digitale platforme. 

·Reklamefri blokke.

Fox sports opererer med reklamefri blokke. Forestil dig følgende: Du sidder og ser fodbold. I stedet for at blive afbrudt af en tv-reklame vender du naturligt tilbage til studiet og kommentatorerne leverer igen deres kommentarer. Denne gang er indslaget dog sponsoreret af en annoncør i form af fx en analyse som debatteres.

·Content baseret reklamer.

CNN har valgt at halvere antallet af reklamer mod så at lave længere content baseret reklamer.

Her kommer nogle tips

Lad mig til sidst foreslå 6 tips til at få succes med native advertising for tv-branchen. 

1. Produktionsenhed eller end-to-end løsning. 

Her skal overvejes, om tv-stationen alene bør stå for produktionsdelen eller inkludere distribution og rettigheds-delen også?

2. Nye kompetencer.

Det er pengene værd at etablere kommercielle kompetencer, der matcher programindkøberne. Det gælder især både i rådgivnings- og rapporteringsdelen. 

3. Kend målgruppe og skab værdi.

I skal kende målgruppen godt og vide, hvordan I skaber værdi for netop dem. 

4. Fastsat kampagnemålsætning.

Her adskiller native ads sig ikke fra andre annonceringsformer. Man skal naturligvis vide, hvorfor man gør, som man gør.

5. Storytelling på mediets præmisser.

Storytelling er vigtig. Har du en god historie, så er I kommet langt. Og det er I vant til i forvejen. 

6. Engager brugerne.

Meget af det materiale, der bliver lavet, vil blive distribueret på digitale kanaler. Digitale kanaler er gode til at engagere brugerne via kommentarer, delinger mv. Implementer det. 

Et eksempel på en virksomhed, der er god til både at forstå Native Ads og eksekvere i den disciplin, er LEGO. En anmelder, Robbie Collin, skrev fx følgende om LEGO the Movie, da den åbnede I Los Angeles: 

– Never before have I felt less like a film was selling me product, and then left the cinema more desperate to fill my house with the product it wasn’t selling.

God fornøjelse med den fremtidige succes. Det er bare med at komme i gang, mens tid er.