KLUMME: For et par uger siden var jeg til et privat arrangement, hvor gæsterne bestod af familie og venner. Både by og land, hovedstad og provins var repræsenteret.

Heldigvis er vi i Danmark hverken ramt af Brexit, præsidenter der rager fremmede kvinder i skridtet, bare fordi de kan, eller andre splittende faktorer, som gør folk så rasende, at de ikke længere er i stand til at tale med og lytte til andre, som mener noget andet end dem selv. 

Vi fik talt godt og grundigt sammen om stort og små på tværs af tre generationer, og med mit kendskab til deltagerne er jeg ret sikker på at politiske holdninger fra godt ude på den forblæste venstrefløj, hen over midten og så et skarpt sving til højre, var repræsenteret rundt om bordet.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

En diskussion om rimeligheden og nødvendigheden af at tage forbrugeransvar for at begrænse CO2-udledningen ved at nedsætte sit oksekødsforbrug udviklede sig til en mere generel snak om virksomheders ansvar for at begrænse miljøbelastningen og ressourceforbruget i produktionen.     

Det er allerede veldokumenteret, at klimaet er spurtet fra mange andre emner og står højt på dagsordenen i Danmark. Bæredygtighed er rykket op, traditionelle miljøsager som rent drikkevand og luftforurening er rykket (lidt) ned.

I Norstat-meningsmålinger fra oktober og december 2018, svarede 39 procent af danskerne, at klimaforandringer er det miljøspørgsmål, som bekymrer dem mest. Det er en stigning på ni procent på to år.

36 procent af vælgere siger, at klima og miljø er i deres top tre over vigtigste emner ved det folketingsvalg, som kommer lige om lidt.

Beskudt med grønne gummikugler

Rundt om bordet tegnede der sig en interessant generationskløft, og nej, ikke mellem unge og ældre. De yngste (fra teenagere og et stykke op i 20erne) delte ret konsekvent holdning med de ældste onkler, mostre, fastre og bedsteforældre. GenerationsAlliancen slog til.

Os i midten blev beskudt med grønne gummikugler fra flere sider. Os - de voksne midaldrende og erhvervsaktive - som måske nok lige syntes, at man kunne tage den lidt med ro, og forretningen skal jo også hænge sammen, og lidt er vel bedre end ingenting, og konkurrenceevnen kan ikke holde til hvis vi altid skal gå foran, og mon ikke teknikken løser det hele til sidst, og EU kan jo også ... og bla, bla, bla.   

Der var ikke den store forståelse for de lidt mere fodslæbende, tålmodige holdninger fra gråzoneland. Unge/ældre-forbrugeralliancen var massiv, ubrydelig og velargumenteret.

Så jeg synes, jeg skylder at sammenfatte alliancens "principprogram". Brands der vil skærpe deres handlinger og efterfølgende fortællinger om, hvordan de er med til at løse samfunds- og klimaproblemer, kan jo tage et par noter undervejs.

(Demografisk hint: Der bliver flere og flere ældre i de kommende år. Og de unge, kan man nok godt regne med, holder længere end de midaldrende) 

GenerationsAlliancens Top 5

1. Alle brands og virksomheder har nu og for fremtiden en forpligtelse til at arbejde med grøn omstilling på alle planer. Jo større, jo vigtigere at de kommer i sporet, hvis de ikke allerede er der.

2. Bæredygtighed og grøn omstilling gælder ikke som purpose i sig selv. What + How = Why. Den tredobbelte bundlinje (kroner, klima, socialt ansvar) er noget vi forventer som en selvfølge for fremtiden. Vi gider ikke storytelling i form af tvivlsomme eventyr og kampagneblær, som handler om et eller andet projekt eller formål, I støtter lige nu.

3. Vi vil derimod gerne høre om, at produktion, råvareforbrug og distribution alt sammen foregår med god bæredygtig samvittighed. Hvis I er kæmpestore, gør selv små forbedringer jo også en stor forskel.

4. Hvis I ikke er helt i mål endnu, er det okay. Tingene udvikler sig hele tiden og nye muligheder opstår. Men vi vil have sandsynliggjort og helst dokumenteret, at I arbejder hen imod mere bæredygtighed. Hele tiden. 

5. Vi vil ikke tages som ’forbrugergidsler’ (ikke mit, men en af selskabets studerendes udtryk). Kampagner som ’hver gang du køber x-varer, giver vi y-kroner til z-formål’ virker mest som markedsføringsgøgl. Fortæl os om brandets/virksomhedens samlede og langsigtede indsats og samarbejdsrelationer i stedet for.

SÅ skal vi nok lægge nogle af vores penge hos jer.

Tak for kaffe! Den var heldigvis både bæredygtig og fairtrade-mærket, stod der højt og tydeligt. Men under hvilke omstændigheder den gyldne væske i cognacglassene var fremstillet og transporteret?

Det turde jeg hverken tænke på eller spørge om. I hvert fald ikke lige dén aften. 

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.