Klumme: Der er religionsfrihed i Danmark. Alle har lov til at være her, hvis de ellers kan finde ud af at opføre sig ordentligt, og dyrke den gud, de finder passende. Eller lade være. Man må også gerne nøjes med at dyrke yoga, sit yndlingshold i Superligaen eller kruspersille.

Den slags mangfoldighed kræver selvfølgelig en vis grad af gensidig tolerance, og hvor ville jeg dog ønske, at jeg havde haft læst lidt bedre op på grundloven, da jeg dukkede op med min medbragte MacBook under armen i IT-afdelingen på et bureau, jeg var tilknyttet som konsulent for nogle år siden. 

Her mødte jeg IT-chefen for første gang. En grundlæggende mistænksom og vredt udseende mand i T-shirt med gigantiske svedskjolder under armene og (fandt jeg senere ud af) en gennemført mislykket karriere i først militæret, så hos en vognmand og til sidst hjemmeværnet.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Han kastede et blik fuld af foragt på min medbragte bærbare flade aluminiumskasse og meddelte mig, at ”det dér” kunne jeg godt glemme. De supporterede ikke ”den slags”, sagde han. Og lignede en, der kunne finde på at brænde min MacBook af.      

Det var ikke første gang, at en religiøs Windows-fanatiker udspyede svovl og forbandelser mod min Mac og dermed også mod min daværende guru og halvgud, Steve Jobs, som på det tidspunkt repræsenterede en ubetinget åbenbaring for mig på grund af sin kompromisløse tilgang til innovation, design og brugervenlighed. 

Jeg kan fx stadig huske, da jeg konverterede fra PC til Mac og den ene gang efter den anden elskede, at maskinen var klar få sekunder efter start. Frelst - efter i årevis at have døjet med diverse PC’ers minutlange opstartstider akkompagneret af lyden af skramlede harddiske med åndebesvær. iOS Halleluja!        

Nå. Tilbage til den sure Windowspudser i IT-afdelingen.

Jeg kunne jo have svaret ham ved at citere fra § 67 i Grundloven: Hov hov du, husk lige at ”Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden.”

Jeg kunne også have anerkendt, at Microsofts medgrundlægger og nuværende bestyrelsesformand, Bill Gates, siden årtusindeskiftet har uddelt virkelig mange milliarder dollars til velgørende formål, fx sygdomsbekæmpelse og uddannelse i den tredje verden. Det har selvfølgelig ikke direkte noget med styresystemet og anden software at gøre, men det har helt klart betydning for min opfattelse af master brandet Microsoft.   

Eller jeg kunne have kommet ham lidt i møde og indrømmet, at jeg faktisk aldrig var blevet rigtig gode venner med Apples forsøg på at matche Office-pakken og derfor nu var tilbage i Word, Power Point og Excel, der fungerer udmærket som en integreret del af iOS.   

Alt det havde nok desværre været forgæves. Da jeg senere, hørte om IT-chefens fortid og fejlslagne karriere i hær/værn og på hjul, fremgik det, at hans iltre temperament var hovedårsagen til, at han skiftede til civil. 

Faktisk forstod jeg det sådan, at han allerede dengang var en af den slags mennesker, som ikke kan klare konflikter og har svært ved at tolerere, det de opfatter som, andre menneskers fejl.    

Der var næppe kommet særlig meget ud af, at jeg havde forsøgt at vise respekt for og anerkendelse af, at han åbenlyst sværgede til andre former for soft- og hardware end mig. Det synes jeg ellers, at man skal. Og vi var der jo sådan set begge to, for at få hverdagen på bureauet til at fungere bedst muligt. 

Måske var det endt med, at han havde råbt til mig, at bare kunne skride ud af hans lokale med min lorte-Mac. Som det stykke menneskelige affald, jeg var. 

Jeg forlod IT-afdelingen uden yderligere bemærkninger. Og gik ud for at finde et andet sted på bureauet, hvor jeg kunne låne den ganske almindelige forlængerledning, jeg var kommet for at spørge efter. 

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.