Klumme: Så du ugens wake-up-call forleden?

Når manden, der står i spidsen for et af verdens største marketingbudgetter, Marc Pritchard, kigger i krystalkuglen og ser en fremtid ”fri for reklamer, som vi kender dem”, spærrer man selvfølgelig øjnene op og spidser ører, hvis man arbejder med reklame og markedsføring. 

Ro på. Træk lige vejret (find en papirspose, hvis du hyperventilerer) og tag en læsepause, inden du i ren desperation lader dig lynomskole til økologisk tomatgartner, robotpsykolog, drone-luftakrobat eller måske bare hundelufter for at være sikker på også at have et job om 5 eller 10 år.  

Hvis du har læst budskabet fra Chief Brand Officer hos Procter & Gamble, Marc Pritchard, opdagede du sikkert forholdsvis hurtigt, at han egentlig bare peger på en virkelighed, som allerede er i fuld gang. Og så er det, at du så småt kan begynde at overveje at gå i panik igen. Især hvis du stadig befinder dig trygt og småslumrende i den lune dyne af massekommunikation og taktiske produktkampagner spædet op med lidt humor. 

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER - KLIK HER.

Panikken er der mindst tre grunde til. For det første, er udviklingen væk fra traditionel reklame kommet for at blive. For det andet sker ændringerne med større og større hastighed, fordi de digitale teknologier, der driver den, udvikler sig med eksponentiel acceleration, altså jævnligt fordobler hastigheden. For det tredje er der stadig rigtig mange rundt omkring på bureauer og i marketingafdelinger, der ikke for alvor har forstået, hvad vej det går. Og at det kommer til at gå ufatteligt hurtigt.

Reklamen dør - markedsføring lever evigt

Reklame som envejs-massekommunikation er (snart) død. I hvert fald som blokke af ens-til-alle småfilm på flowkanaler.

Ideen om at lægge tv-indhold i rækkefølge og sende det i et bestemt tidsinterval, overlever ikke ret meget længere. Målrettede reklamebudskaber, versioneret på baggrund af individuelle on-demand data, holder nok lidt længere.     

Meningsfuld, holdningsbaseret markedsføring med begge ben og en robot-arm solidt plantet i et solidt gennemtænkt og ægte Brand-DNA er der straks mere potentiale i.

Også for fremtiden, hvor det bliver helt nødvendigt for brands at være gode til at knytte mennesker til sig.

Ikke målgrupper, ikke audiences, ikke segmenter, ikke tribes - men mennesker på individniveau. Individer med datagenererende always-on gadgets, biler, cykler, romaskiner, køleskabe, musikanlæg og bevægelsessensorer af enhver tænkelig slags. 

Velkommen til dit nye job som ...

Så hvordan beholder du dit job i den reklamefri fremtid, hvor generisk massekommunikation bliver til individualiseret micro-dialog? 

Du tager en dyb indånding, sparker døren ind hos direktøren og lægger ud med sætningen ”Jeg tror altså ikke, vi har rigtig fat i det der med kunden i centrum”. Så forklarer du, at der skal noget helt andet til end traditionel reklame og foreslår at I gentænker markedsføringen ved på skift (direktøren, bestyrelsesforkvinden og dig selv) at rotere mellem tre nyoprettede funktioner:

·       Chief Storyteller. Rundt på gangene, på lageret, i butikkerne eller i produktionen for at drikke smalltalk-kaffe med alle slags medarbejdere. Bagefter er det samme tur med de kunder, der passioneret elsker jeres produkter. Jobbet er at finde de gode historier og fortælle dem videre indadtil og udadtil. Det hjælper i øvrigt også med at finde et ægte WHY. I stedet for at finde .      

·       Brand Hooligan. Ud i gaderne og slås (ja i overført betydning, ik) mod dem fra de andre hold. Brands, som for alvor skiller sig ud, fordi de står for noget, har ikke kun fans, der elsker dem. De har også modstandere, som hader dem. Jobbet er at finde ud af, hvem der er hvem og hvorfor. Og så at aftale tid og sted for nogle gode værdislagsmål. Overraskelsesangreb gælder også.   

·       Location Scout. Har ikke adgang til virksomheden i jobrotationsperioden. Alt arbejde foregår ”ude i samfundet”. Jobbet er at opspore, indsamle og hjembringe forslag til hvor og hvordan jeres brand kan være tilstede på en mærkbar og relevant måde. Hvor kan I gøre en forskel i fælleskaber, der deler de samme værdier som jer? Måske er jeres produkter og services aktivt med i legen. Måske er de ikke.    

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER - KLIK HER.

Når I har trukket lod om, hvem der starter med hvad, kan I jo give hinanden lektier for til på mandag. Hjemmeopgaven er at møde op med hver et par bud på den vildeste eksekverbare markedsføringside, I kan udtænke. 

På jeres første fælles møde, kan I så gange det hele 20 og se, hvad der så sker. 20 er nemlig sådan cirka hastighedsforøgelsen fra 4G til det 5G-netværk, der er hverdag lige om lidt.  

PS. Et godt sted at starte, hvis du vil zoome ind på begrebet eksponentiel acceleration og blive klogere på, hvordan du forholder dig til den, er Anders Hvid og Jannick Pedersens bog Forstå Fremtiden.