KLUMME: ”Det er ikke vores hensigt at hænge nogen ud”. Sådan siger Annette Pilgaard, adm. direktør hos Saatchi & Saatchi, som er bureauet bag en ny kampagne - som hænger 10 navngivne virksomheder ud for at have for få kvinder i ledelsen.

Bag kampagnen står Kvinder I Bestyrelser - en privat organisation, der tjener sine penge på kurser, netværk og foredrag for kvinder, der ønsker at fremme deres muligheder for at styrke deres ledelseskarriere.

I det lys er kampagnen godt tænkt, for Kvinder I Bestyrelser får potentielt placeret sig i en stærk position som en synlig og handlende stemme i kønsdebatten. Og den aktivistiske metode smager fint af en bevægelse, man kan melde sig ind i og støtte op om.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

For de 10 virksomheder, som kampagnen i første omgang bruger som løftestang, må smagen til gengæld være besk. For de har ikke bedt om at være en del af narrativet, men de bliver i den grad bedt om at tage stilling til det - fortjent eller ej.

Og de er dermed de seneste eksempler på en tendens, som de fleste virksomheder og organisationer er nødt til at forholde sig til - nemlig risikoen for at blive ramt af en random shitstorm. Random, fordi den ikke nødvendigvis har en rationel årsag og random, fordi den lige så godt kunne gå ud over naboen. 

I den aktuelle kampagne erkender afsenderne ligefrem, at de selv har udvalgt flere af virksomhederne, blot fordi de mener, at disse ”…burde være en del af agendaen.” Det er så random, som det kan blive. Og den slags angreb er derfor svære at forudse.

Hos Arla, Tivoli og de andre otte virksomheder i kampagnens søgelys er der måske trøst at hente i, at de ikke er de første og næppe de sidste, der oplever fænomenet. Det har aldrig været nemmere at designe, formidle og sprede kritik af virksomheder eller privatpersoner for at fremme egne dagsordener. 

Det fik tennisikonet Roger Federer for eksempel at mærke, da selveste Greta Thunberg kritiserede ham for at være ambassadør for Credit Suisse, som i samme øjemed blev beskyldt for at investere i klimaskadelige aktiviteter. Federer og Credit Suisses relation rækker flere end 10 år tilbage - og rummer blandt andet et hav af indsatser inden for uddannelse og bekæmpelse af fattigdom i u-lande. Så det var ikke nødvendigvis skrevet i sol og måne, at Federer skulle blive udstillet som djævlen selv. 

Fodboldklubberne Brøndby og FC København var for få år siden i skudlinjen for at lægge deres træningslejre i Dubai. Begge klubber besluttede sig for at dyrke andre græsgange til vinterturen - men deres kolleger i FC Midtjylland holder fast. I februar går turen til Dubai, hvilket ikke har høstet nær samme opmærksomhed. 

Men hvordan forbereder man sig så på noget, der rammer i flæng?

Jo, man kan starte med at invitere de kreative typer med i rummet, når man vurderer risiko. De fleste virksomheder og organisationer har i dag et meget godt billede af, hvor de er sårbare for kritik - rimeligt eller ej.

Det billede bør suppleres af en vifte af random-scenarier, som for eksempel: ”Hvad hvis én af vores leverandører støtter Trump offentligt på Twitter”? ”Hvad hvis vores alkoholpolitik bliver en sag på Facebook? ”Hvad hvis vi bliver udpeget som eneste repræsentant for en generel branchepraksis?” Og den slags. 

Og så er der den forberedelse, der handler om at bygge troværdighed og relationer op, så man har noget at stå i mod med, når stormen rammer. Det gør man blandt andet ved at styrke kommunikationen direkte til de målgrupper, kunder, samarbejdspartnere, som det hele handler om.

Har man åbne og aktive kanaler i fredstid, er det nemmere at få ørenlyd for argumenterne i krisetid. Dét er ikke nyt. Men det er vigtigere end nogensinde.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.