KLUMME: Julen står for døren, og med den følger et utal af traditioner, når det kommer til, hvad vi køber, hvad vi spiser, og hvad vi gør i løbet af december måned. Traditionerne er blevet til, fordi vi som forudsigelige mennesker godt kan lide konsistens og forventninger i en ellers travl måned.

Dette gælder dog ikke kun lille Danmark, for tager vi et kig ud i verden, opdager man hurtigt, at store, internationale virksomheder netop prøver at engagere forbrugerne igennem at agere afsender på forudsigelige traditioner såsom julen. Givetvis med awareness, brand building og ikke mindst salg for øje.

Men julen er en svær størrelse sådan ligefrem at tage ejerskab på, for hvem ”tilhører” den egentligt rent kommercielt, når det kommer til at skulle kapitalisere på den traditionsbundne højtid?

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Her kunne man fristes til at nævne Coca-Cola, der som bekendt skulle have gjort julemanden rød i sin tid. Mens det for nogle forbrugere nok er en fast tradition at se de lysende julelastbiler fra Coca-Cola gøre deres indtog i byen, er der reelt ikke megen sammenhæng mellem julen som højtid og at drikke en sukkersød læskedrik på en kold decemberdag.

Men måske er der alligevel noget om snakken, for som brand har Coca-Cola om nogen taget samværet til sig med kampagner såsom "Share a Coke". Derfor driver Coca-Cola en agenda, der taler ind i fællesskabet og det medmenneskelige i os, og netop dét går hånd i hånd med julen.

Tager vi i mellemtiden et kig mod den britiske kæde af stormagasiner, John Lewis, har de ligeledes cementeret deres navn i relation til julen. Med noget nær legendariske reklamevideoer taler John Lewis til os gennem følelsesladede julevideoer, som især de britiske forbrugere anser som en del af julen – dette uagtet kvalitet og en umiddelbar tynd fortælling om en drage, som vi ser i år.

John Lewis som stormagasin har alligevel formået at gøre sig fortjent til at tale på julens vegne. Dette til trods for at den underliggende agenda er ren og skær salg, som vi som forbrugere oftest ikke vil erkende at falde for, da vi jo synes at være rationelle og velovervejede i vores købsadfærd.

Men hvis en læskedrik og et stormagasin kan blive så stor en del af en årlig, tilbagevendende tradition for millioner af forbrugere, hvorfor har vi så ikke set nogen turde gå ind i den stræben herhjemme?

Vi har imidlertid ikke noget dansk brand, der succesfuldt har kunnet - eller turde - stå som afsender på julerelaterede budskaber med forbrugerne anerkendelse. Derimod må vi nøjes med Netto, hvor julen starter midt oktober med tilbud på fløde, mens Salling og d’Angleterre prøver sig frem med julelys.

Men driver det reelt salg eller en værdifuld agenda for den sags skyld?

Og hvem vinder egentligt julen herhjemme?

Der er nok snarere tale om, hvem der går glip af mindst, for der er i mine øjne ikke indfriet noget særligt potentiale blandt de danske virksomheder herhjemme. Dette til trods for en branche, der ikke lader sig begrænse, når det kommer til awards og selvpromovering.

Så hvorfor ikke tage kampen op mod at blive et brand, der taler ind i en større agenda, hvorunder julen indlemmes som en tilbagevendende begivenhed med store beløb på spil?

Jeg savner at se et dansk brand, der tør at gå ind i julen med en tydelig holdning og et budskab, der taler til os. Det burde findes i dag, men vi nøjes med hurtige slagtilbud og går dermed glip af reelt at bygge vores brand henover julen.

Jeg ser derfor gerne, at der blandt vores ypperste marketingprofiler i Danmark danner sig en sund og gennemtænkt stræben efter at bygge et brand, der også kan rumme julen og tænke udover pris. Det burde vi kunne i Danmark, men beviset lader endnu vente på sig.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.