KLUMME: Det er de færreste 15-årige, der kan prale af et liv, der har revolutioneret relationer mellem mennesker, forbundet en fjerdedel af jordens befolkning og derpå blive lagt for had af den halve verden.

Men tillykke da, Facebook. Og velkommen til det semivoksne liv. 

Et liv der helt aktuelt omfatter en ny EU-lov om copyright, der groft sagt pålægger Facebook, YouTube og andre indholdstjenester at overvåge samtlige brugeres indhold for at sikre, at de ting, der bliver lagt op, ikke krænker en eller andens ophavsret. Algoritmefolket og maskinlæringsprogrammørerne får med andre ord en del mere at lave. Så kan de lære det.

Det er utrolig nemt, ganske populært og på sine stræk helt på sin plads at bashe Facebook – for alt lige fra lemfældig omgang med brugerdata, fusk med videostatistik, misforståede censurregler, for meget overvågning – og for lidt overvågning (jo jo – begge dele er helt legitimt, alt efter vinkel). Der kan tilsyneladende ikke siges nok grimme ting om Zuckerbergs monster af en altædende, tidskrævende, familiesmadrende, påtrængende påhit. 

Gå ikke glip af dagens vigtigste nyheder – klik her.

Men som én af de dinosaurer, som både oplevede den spæde start og stadig holder ved, mens de unge suser rundt uden overtøj på Insta, vil jeg mene, at der trods alt stadig er grunde til at fejre de 15 år. Her er fem af dem: 

1. Du er ikke altid alene, når du er alene

I tiden før Facebook og lignende sociale netværk var det ret nemt at føle sig alene, hvis man ikke lige var som de andre på vejen eller på stenbroen. Skulle du skifte sociale fællesskaber, måtte du bevæge dig fysisk. I dag kan man være eneste punker i landsbyen – men samtidig være en del af et netværk med én fra København. Eller Cape Town. Facebook knækkede koden til den type fællesskaber. Så tak for det.

2. Facebook har demokratiseret den politiske debat

Der er mange myter om ekkokamre – og ja, tonen på Facebook er til tider afsindig. Men før Facebook og de andre sociale platforme var der altså ikke meget nærhed i den offentlige debat. Du behøver ikke længere opsøge forsamlingshuse eller skrive læserbreve for at blive hørt. En profil og en holdning er nok. 

3. Fortidens relationer varer ved 

Indrømmet: Nogle af de relationer, man møder gennem livet, ville det egentlig være rart nok at efterlade i en fysisk fortid. Men omvendt er det sgu også lidt hyggeligt, at gutterne fra folkeskolen og hende det hemmelige crush fra gymnasiet stadig lever i kraft af en knap så aktiv venneforbindelse og det årlige ”tillykke med fødselsdagen”.

4. Facebook har lært os en måde at dele viden

Det er nemt at lave ”tænk-hvis-vi-talte-og-gjorde-i-det-fysiske-liv-som-vi-gør-på-Facebook”-sketches. Men også lidt åndssvagt. For Facebook har aldrig påstået, at ”del-like-kommentér” skulle definere vores fysiske liv. Til gengæld har Facebook vist os, hvor nemt viden kan deles på tværs af små og store grupper på en måde, der er intuitiv og indbydende. Det har blandt andet betydet farvel til en hel del mails og en masse røvsyge intranets i virksomheder verden over – og goddag til interne videndelingstjenester, der ligner Facebook. Eller er Facebook.

5. Facebook kan gøre dig klogere

Så rabler det for alvor for klummeskriveren – for ja, jeg ved godt, at den gængse folkestemning prædiker det stik modsatte. Men faktum er, at Facebook som kilde til information er et produkt af din adfærd. Og du kan helt selv styre, hvem du følger, hvor meget du gør det og med hvilket formål. Det er de fleste af os bare for dovne til. Men der skal ikke eget mere end et par timers målrettet tilpasning af dit feed til at forvandle det fra ligegyldigt til berigende.

LÆS OGSÅ: DERFOR HOLDER REKLAMEBRANCHENS STØRSTE KONSPIRATIONSTEORI IKKE