Klumme: "Intimidating."

Således lyder den fyndige beskrivelse af det kinesiske marked fra Googles CEO i Kina.

Jeg skrev for nogle uger siden om Kinas fremadstormende økonomi og de nye typer forretningsmodeller, giganter som Alibaba og Tencent repræsenterer. Det stopper imidlertid ikke der med fornyelserne. Marketing er på et helt andet niveau, og i disse globale tider kan vi ikke ignorere, hvad der foregår på verdens største e-handelsmarked.

TAG MED DANSK MARKEDSFØRING TIL SHANGHAI OG OPLEV DEN KINESISKE TECH-REVOLUTION

En af de bedste analyser af kinesisk marketingpraksis, jeg er stødt på, kommer fra Kimberly Whitler, professor hos University of Virgina Darden School of Business - for eksempel i Harvard Business Review og i denne podcast.

Mobile first og kanal-agnostisk

Hvad er så anderledes på det kinesiske marked? Der er især to grundlæggende faktorer.

For det første er det kinesiske marked - som mange udviklingsøkonomier - betydeligt mere mobilintensivt. Hvor vi i Danmark og mange andre lande gradvist gik fra PC til håndholdt, gik kineserne direkte til mobiltelefonen, som den primære platform. På landets største indkøbsdag, Singles Day, blev 90 procent af transaktionerne foretaget via mobilen.

For der har giganterne kontrol over kanalerne. Det kan godt være, at vi i Danmark er bange for dominansen fra Facebook og Google, men det er det småting sammenlignet med, hvad de kinesiske spillere sidder på.

En virksomhed som Tencent ejer således verdens største gaming-platform, streaming-services, sportskanaler, en række nyhedsbureauer, nogle af Kinas største sociale medier samt en vifte af finansvirksomheder. Det er fundamentalt anderledes i forhold til, hvad vi er vant til i Danmark. Det svarer til, at Amazon, Bank of America, Google, Facebook, Twitter, EA Games, CNN og ESPN var ejet af samme virksomhed.

Disse to grundlæggende forhold betyder, at kineserne tilgår marketing ud fra nogle stærke og anderledes principper mod fokus på vækst og kunder.

Vækst, ikke indtjening

Når vestlige virksomheder arbejder med marketingstrategier, tænker de i effektivitet og indtjening. De kinesiske spillere tænker derimod i hastighed og vækst, fordi det er, hvad de bliver målt på jf. landets statskapitalisme.

Vi hører igen fra Googles CEO i Kina:

- De kinesiske virksomheder befinder sig i et kapløb for at blive blandt de to eller tre bedste, der bliver stående tilbage.

Kapløbet involverer selvfølgelig også hastighed. Hvor vestlige virksomheder tænker i måneder eller år, er det for kineserne et spørgsmål om dage eller uger. Giganter som Alibaba er ikke kun stærke med hensyn til data, men også reaktionstid. De kan kun lynhurtigt aflæse reaktionen på en kampagne, og hele deres mindset er indrettet på at kunne reagere med det samme.

Den vestlige marketingtradition er bygget på valg af kanaler, fordi sådan har medielandskabet nu en gang været indrettet. TV, radio, outdoor, online er stadig delt op i siloer. Ikke i Kina, her er man kanal-agnostiske, fordi man kan, og fordi det er sådan, man tænker. De kinesiske giganter kontrollerer så mange kanaler, så mange aspekter af kundernes liv, at de ikke behøver at tænke i kanaler, men kan fokusere på kunden.

Kina kommer også til dit marked

Sådan er tingenes tilstand på det kinesiske marked i dag - kineserne gør ikke kun tingene anderledes, de gør dem bedre.

Vi er vidne til at et helt nyt niveau, hvor det ikke længere handler om taktik og eksekvering, men hastighed og vækst, og hvor perception vitterlig er reality. Et niveau så højt, at det skræmmer giganter som Google.

Har alt dette så betydning for en dansk virksomhed langt fra det kinesiske marked?

Afgjort. Hvis der er noget, vi har lært de seneste år, er det, at vores verden bliver stadig mere digital og global - globaliseringen gjorde verden mindre, kineserne har gjort den hurtigere. De kinesiske virksomheder vil også søge vækst uden for hjemmemarkedet, og det er kun et spørgsmål om tid, før du møder dem på den globale markedsplads.

Intimidating, indeed.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.