KLUMME: Når danske virksomheder søger inspiration inden for nye digitale forretningsmodeller og kundeoplevelser, kigger de ofte mod Silicon Valley. Men man risikerer at stå med ryggen til udviklingen, hvis man ikke holder øje med den kinesiske tech-revolution.

Kinesiske virksomheder er nemlig førende inden for mange af de nye teknologier, som i øjeblikket former vores fremtid.

For eksempel droner, solceller, højhastighedstog og den praktiske anvendelse af kunstig intelligens.

KOM TIL GRATIS SEMINAR: KINA - DEN STORE TECH REVOLUTION. KLIK HER.

1. Staten er den vigtigste driver for innovation i Kina

Den vigtigste forklaring på, hvorfor Kinas store kvantespring ofte bliver overset, er måske, at en stor del af udviklingen foregår i Kina på kinesisk.

Det betyder, at Kinas teknologiske kunnen i mange tilfælde er en black box. Det vil sige et lukket kredsløb eller system, som folk uden for kun i overordnede træk forstår, mens den detaljerede opbygning eller virkemåde er ukendt.

Men det betyder absolut ikke, at vi bare kan ignorere udviklingen, for alle Kinas mest succesfulde virksomheder har globale ambitioner, og derfor er det blot et spørgsmål om tid, før danske virksomheder bliver tvunget til at forholde sig til udviklingen på godt og ondt.

Men hvad er det så, der muliggør den aktuelle tech-revolution i Kina? Svaret er, at det er den kinesiske stat, som er den vigtigste driver for innovation i verdens næststørste økonomi. Den stærke etpartistat udstikker nogle klare mål, som gør det attraktivt at investere i bestemte industrier.

Derfor finder både penge og hjerner vej til de strategisk vigtige sektorer, som regeringen har udpeget.

Man kan for eksempel få adgang til attraktive subsidier som skattefordele, et gratis stykke jord eller en helt ny kontorbygning.

Den kinesiske regering har i sin ambitiøse Made in China 2025-plan udpeget 10 teknologier, som Kina skal være førende i inden 2025.

Herunder shipping, landbrugsteknologi, biotek og robotteknologi, som er danske styrkepositioner.

Det giver på kort sigt gode muligheder for at eksportere til Kina, som har brug for dansk teknologi, men udfordringen er naturligvis, at kinesiske virksomheder lærer meget hurtigt og formentligt vil nå samme teknologiske niveau i 2025, men stadig være 20-30 procent billigere.

KOM TIL GRATIS SEMINAR: KINA - DEN STORE TECH REVOLUTION. KLIK HER.

2. Globale frontløbere

Kina er verdens største digitale økonomi med 800 millioner internetbrugere, og 95 procent af dem er online på mobilen. Derudover er mobilbetaling meget udbredt, hvilket betyder, at man let kan integrere online-shopping med den fysiske verden.

Derfor er Kina - med Alibaba i spidsen - i dag førende inden for omnichannel, og selvom vi hører mest om Amazon i danske medier, så er Alibaba faktisk større end eBay og Amazon tilsammen.

Derudover er Alibaba længere fremme, når det gælder brugen af big data og kunstig intelligens. Det er i øvrigt også Alibabas finansielle selskab - Ant Financial - der har udviklet Pay with a smile, som er en mere avanceret udgave af MobilePay bare med ansigtsgenkendelse.

Men at Kina også er førende inden for sociale medier, er måske mere overraskende.

Hvordan kan man i et land med et autoritært styre med censur og kontrol, hvor menneskerettighederne bliver krænket hver eneste dag – udvikle nogle mere sofistikerede platforme end dem, vi kender i Vesten?

Vi har jo en tendens til at synes, at det er lidt synd for kineserne, at de ikke har Facebook og Google og Twitter, som alle sammen er blokeret i Kina på grund af censur og protektionisme – og man regner med, at de platforme, man har i Kina, er sådan nogle billige kopier af det, der findes i Vesten, og at de kun har kunnet vokse sig store, fordi de ikke er blevet udsat for konkurrence fra for eksempel Facebook.

Men det et langt fra sandt. Kinas største sociale medie hedder WeChat, og det er langt mere avanceret end Facebook. Det er faktisk en alt-i-en-app, som kan så meget, at kineserne bruger mere end tre timer om dagen på den.

Forestil dig, at du har din Whats App, din Twitter, din Google, din Facebook, din Tinder og din Uber i en app.

Man kan betale regninger, booke en taxi, bestille togbilletter og lægetider – man kan investere sine penge, kommunikere med sine kontakter – overføre penge og betale med den.

Sagen er, at man skal være ekstremt dygtig for at fange kinesernes opmærksomhed, fordi konkurrencen om de nyrige forbrugere på verdens største marked er ekstrem hård.

Og det er ret sjovt at se, at Facebook er begyndt at kopiere forskellige ting fra WeChat i Messenger-app’en. For eksempel kan man nu bestille en Uber-bil gennem Messenger i flere amerikanske byer.

Der er god grund til at studere mange spændende features i WeChat, for der er meget inspiration at hente til danske virksomheder.

KOM TIL GRATIS SEMINAR: KINA - DEN STORE TECH REVOLUTION. KLIK HER.

3. Førende inden for implementeringen af kunstig intelligens

Den kinesiske regering har også sat et mål om, at Kina skal være verdens førende inden for kunstig intelligens i 2030.

Mange eksperter er enige om, at det kommer til ske, til trods for, at USA stadig er førende inden for forskning og udvikling samt antal af virksomheder og talenter inden for kunstig intelligens. Men Kina har en kæmpe konkurrencefordel, fordi landet med 1,4 milliarder mennesker er data-guldmine.

Dertil kommer, at der indtil videre hverken er etiske eller lovgivningsmæssige barrierer, som bremser udviklingen. Det betyder, at virksomhederne kan høste en masse data og udvikle deres teknologier således, at Kina i dag er førende inden for den praktiske anvendelse af kunstig intelligens.

For eksempel inden for ansigtsgenkendelse, som er meget udbredt, både kommercielt og sikkerhedspolitisk (i form af massiv overvågning). Desuden bruger man allerede kunstig intelligens til at diagnosticere kræftknuder og dosere kemobehandling, blandt andet for at håndtere den store mangel på læger i Kina.

Dansk Markedsføring og China Experience arrangerer en studietur til Shanghai fra 8. til 13. september, men allerede 20. marts kan du gratis deltage i seminaret ”Kina – den store tech revolution”.