Klumme: Jeg så en bizar reklame forleden ved et busstoppested. Jeg troede, den var fra Fakta. Men der var ikke noget med 5 minutter, bare teksten "Fakta uden fake - som ingen andre steder" hen over en rummand med en ballon i hånden. 

Typisk er reklamer lette at afkode, men denne her var svær. Hvem var afsenderen? Og hvorfor?

Det blev ikke lettere, da jeg ved en nærlæsning fandt et clue til biblioteket, altså denne vidunderlige institution, som fortjener en bedre skæbne. 

For fakta? Fakta? 

Jeg så kampagnefilmen på nettet, da jeg kom hjem, et inferno af klip af alt mellem himmel og jord, og biblioteket som et unikt sted, en havn i stormen, en venlig guide, der kan tydeliggøre forskellen mellem fake news og fakta.

LÆS OGSÅ: HER ER BIBLIOTEKERNES SVAR TIL JEPPESEN

Løgn fra ende til anden

Baggrunden for budskabet er en undersøgelse foretaget af Megafon, som viser, at danskerne rangerer biblioteket som det mest troværdige medie i forhold til informationssøgning. Her topper man listen over radio og tv, Wikipedia, Google, YouTube og Facebook.

Danskerne stoler altså på det, de finder på biblioteket. Men består bibliotekets primære funktion i at levere fakta? Hvad er det de fleste forbinder med biblioteket? 

Skønlitteratur.

Eller sagt på en anden måde: Løgn fra ende til anden. Smukt udformede løgnehistorier.

Vi låner løgnehistorier til vores børn, når vi låner børnebøger, og vi låner løgnehistorier til os selv, når vi låner den nyeste kriminalroman eller – hvis vi tør – det nyeste bind i serien om 50 Shades of Grey.

Der findes naturligvis også enkelte af os, som tager på biblioteket for at gå på internettet og besøge Facebook. Måske netop for at få den daglige dosis fake news, der bekræfter den verdensopfattelse, som vi selv ligger inde med? 

Andre af os finder vidunderlige løgnehistorier i form af film på Filmstriben eller billedrige bøger med løgne om perfekte liv pakket ind i alt fra madopskrifter til selvhjælp.

Fakta er kedeligt

En forklaring på hvorfor danskerne anser biblioteket som en troværdig kilde kunne være, at man vitterlig ikke forventer at møde fakta på biblioteket. Man får hvad man forventer, og det giver biblioteket troværdighed.

Bibliotekerne har med kampagnen valgt at hoppe med på den populære vogn; den allestedsnærværende kamp mellem fake news og fakta. 

Her opererer man desværre bare med en næsten ubegribelig snæver og udannet forestilling om, hvad viden er. Anken kan formuleres ganske kort: Viden er ikke det samme som fakta!

Fakta er den mest afgrænsede beskrivelse af et fænomen – dermed er det i reglen også det mindst interessante. Tag et glas på et bord. 

Fakta er klart, men også kedeligt. Det kan gentages i det uendelige, uden at gøre os det mindste klogere. 

Fakta er sandheder med et lille s, hvorimod det som bibliotekerne præsenterer, er Sandheder med stort S. Det vil sige, alt det, som gør livet værd at leve.

Fakta om glasset er et meget lille s. Men hvad har glasset været brugt til? En romantisk middag? Blev han fuld? Kyssede de første gang? Eller er det netop det glas, onkel Erik løftede, da han holdt en søvndyssende, kedelig tale for sin niece Louise?

Biblioteket er det modsatte af fakta

Det er svært at forklare, hvorfor onklens tale var kedelig. Den vurdering beror nemlig på noget helt andet end fakta. Den beror på smag, kulturel fornemmelse, psykologisk indsigt og meget andet, der altid har hørt hjemme på biblioteket, uden at være fakta, og som til hver en tid vil være en mere interessant historie, end det faktum, at glasset står på bordet. 

Og hvis onklens næste tale ikke skal være kedelig, så kunne han med fordel nærstudere nogle af de fremragende løgnehistorier, som han kan låne på biblioteket.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Biblioteket er fyldt med ting, som på det nærmeste er det modsatte af fakta. Det betyder ikke, at det er fyldt af fake news. Det betyder derimod, at det er fyldt med sandheder, som er langt væsentligere end de fleste simple fakta. 

Sandheder om kærlighed, angst og tvivlen i forhold til om der overhovedet findes retfærdighed. 

Bibliotekerne har meget mere at byde på end fakta - lidt endnu håber vi. 

Se kampagnefilm herunder: