Klumme: Sommertid er også læsetid, hvor der er tid til at koble af ved strand-, pool- og cafebordkanter med mere eller mindre sandsynlige mordmysterier, romantiske SM-flirt eller beretninger fra forfattere, som har haft en gennemført rædselsfuld barndom med nogle meget mærkelige forældre.

Du kunne jo også bruge noget af ferien til at grave lidt dybere i nogle af de aktuelle buzzwords, emner og tanker, der flyver forbi i en travl marketing-hverdag, hvor fokus mest er på konkrete ting som næste produktlancering, medieplanlægningen, nyhedsbrevet eller endnu en bureau/kunde-præsentation med pap og det hele. 

Markus Bernsen er journalist på Weekendavisen, hvor han skriver om teknologi og samfund. Hans bog Danmark Disruptet - tro, håb og tech-giganter udkom her i foråret og er måske ikke ligefrem en krimi, men nærmere en gyserhistorie, om hvordan vores lille gennemdigitaliserede velfærdskongerige på uhyggelig mange måder fuldstændig ukritisk har downloadet Silicon Valley milliardær-tech livsfilosofi og datadrevne verdensbillede. Det kan godt være, du synes GDPR lyder kedeligt. Men det er absolut ikke for sjov.  

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Bogen slutter i øvrigt med, at Markus Bernsen tager på opdagelsesrejse til tech-paradiset i det nordlige Californien, hvor han har købt billet til 50-års jubilæumsfesten for magasinet "Whole Earth Catalog" - en slags analog hippieforløber for nutidens gigant, Amazon. Bernsen forsøger, i et lettere syret optrin. at få et interview med Earth-katalogets legendariske nu 80-årige redaktør, Stewart Brand, der hvæsende afviser ham med løftet pegefinger og sætningen ”Den eneste løsning på dårligteknologi - er godteknologi.”   

Dén diskussion, om god/dårlig teknologi, og om hvem der egentlig bestemmer, menneskeheden eller logaritmerne (eller robotterne lige om lidt?), samler Peter Svarre glimrende og perspektivrigt op i Hvad skal vi med mennesker? hvor han, krydret med gode eksempler som allerede er virkelighed, diskuterer muligheder og trusler ved kunstig intelligens.

Så: Vinder den kunstige intelligens over den menneskelige? Ja, i hvert fald hvis vi tager et sidespringende pop-hop over i den renlivede science-fiction afdeling, hvor Dean Koontz i Demon Seed fortæller historien om et IA-fremtidsmareridt, hvor Internet of Things kupper de dumme mennesker. Læs den og du er færdig med at vende ryggen til dit køleskab, hvis det er online.

Er du til biografier og personlige dramaer, er der masser af guf at hente om branchens guruer, nørder og andre milliardærer i the valley, hvor man lige skal huske at se sig godt for, inden man går over gaden for at få bedre udsigt til Apples gigantiske doughnut-ufo af et hovedkvarter. Ellers kan man hurtigt blive pløjet ned af en frugtspisende Google-medarbejder på lydløst elektrisk løbehjul.

Hvis du ikke har fået læst den endnu, er der nyklassikeren om Steve Jobs skrevet af Walter Isaacson, som interviewede Apple-grundlæggeren og hans netværk gennem to år. Fascinerende og grundig bog. 

Historien om hvordan kompromisløs kundefokus, UX, bøger og Jeff Bezos’ stædighed (samt benhård personalepolitik!) støbte fundamentet for Amazon-imperiet fås ikke bedre end i Brad Stones The Everything Store

Sidste års Shoe Dog er et must read for alle, der elsker Nikes kreative mod og vedholdenhed. Her får du Phil Knights egen Just do it-version af historien. Helt fra begyndelsen hvor han lånte 50 dollars af sin far for at komme i gang med at importere japanske sko.

Skal du have historien om den 19-årige knægt, Mark Zuckerberg, der fik (eller stjal?) en meget værdifuld idé, så tag bogen bag filmen The Social Network med som ferielæsning: The Accidental Billionaires skrevet af Ben Mezrich, som lover ”A Tale of Sex, Money, Genius, and Betrayal.” Det passer meget godt. 

I stedet for at læse en af den mange småkedelige biografier om Bill Gates, skal du hellere kaste dig over dramaet i Bill Gates and the Race to Control Cyberspace hvor James Wallace zoomer ind på browserkrigen mellem konkurrenten Netscape og Microsofts egen Explorer. Et historisk tech-spiondrama fra starten af 1990’erne.  

Rigtig god læse-eller-lydbogslytte-ferie! 

Hvis du er mest til de digitale formater, er det hele jo bare et par klik væk. Foretrækker du stadig ’rigtige’ bøger på gammeldags papir, er leveringstiden heldigvis nede på et par dage de fleste steder. Også selvom pakkerne ikke ankommer med drone. Endnu. 

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.