KLUMME: Noget af det første rejsende oplever, når de lander i Københavns Lufthavn, er de reklamer, som de allerede støder på i terminalen.

Rundt om i lufthavnen, der er et knudepunkt for lufttrafikken i Skandinavien, er der nemlig placeret ikke færre end 544 digitale skærme, hvor mediebureauer kan booke plads og afvikle kampagner.

Disse sælges programmatisk (programmatic), hvilket betyder, at handlen med reklamepladsen foregår automatiseret.

Det er et godt eksempel på Danmarks innovative tilgang til ny teknologi i al almindelighed – og i særdeleshed på, at Danmark faktisk ligger forrest på området.

Over 60 procent af de digitale markedsføringsbudgetter i Danmark er i dag allokeret til denne form for annoncering, hvilket er en stigning på 37 procent fra 2015, og væksten fortsætter med at accelerere.

Danmark i førertrøjen

I modsætning til andre lande i Europa har Danmark ikke haft den store ubalance mellem teknisk meget avancerede annoncører og udgivere uden god adgang til data.

I Danmark søger udgivere og tv-stationer derimod at udnytte både den seneste teknologi og de annoncører, der forstår værdien af ​​et datadrevet og programmatisk reklame- og annoncemarked.

Tilgængeligheden af data kombineret med et stort udbud af attraktive annoncepladser har gjort det muligt for Danmark at udnytte fordelene ved et udbredt programmatisk økosystem.

Men hvordan bevarer Danmark denne førerposition?

Her er det helt afgørende, at udrulningen af programmatic fortsætter ufortrødent.

I Europa har private markedspladser drevet udviklingen fremad, hvilket har medført en firedobling i antal handler på tværs af EMEA.

Spredning af disse private markedspladser har været hurtig i Danmark, hvor udgivere gerne tilbyder annonceplads, ofte kaldet inventory, i høj kvalitet og i miljøer, hvor informationsgraden er høj.

De danske tv-distributører flytter også håndteringen af ​​video-inventory ind på de private markedspladser. Gennemsigtigheden og sikkerheden på dette område har matchet den innovative tilgang i Danmark og vil også fortsat skabe økonomiske gevinster rundt om i landet.

Rykker også på tv-fronten                                           

Danmark er et af de mest avancerede video-on-demand-markeder i Norden og vil også fremover være i front i forhold til den spændende udvikling inden for tv leveret gennem internettet.

De spredte målgrupper og den teknologiske udvikling på tværs af forskellige enheder har givet udfordringer for tv-distributørerne, der skal tjene penge på deres publikum.

Derfor er de nu begyndt at orientere sig mod omfattende cross-platform-strategier, både når det gælder IPTV, Addressable TV og lineært tv. Et eksempel på det er TV 2 PLAY.

I 2017 stod der et smart-tv i over halvdelen af ​​de danske hjem (ifølge Statista 2017). Det betyder, at såvel markedsførere som mediekøberne og -planlæggerne snart får adgang til endnu mere programmatisk reklame- og annonceplads.

Hvis det bliver udnyttet med samme ihærdighed som hidtil, vil Danmark i den nærmeste fremtid fortsat være en pioner, når det gælder det nye økosystem for reklamer og annoncer.