… Hvordan kommer de nye teknologier som eksempelvis kunstig intelligens til at have indflydelse på rådgivningsbranchen i de næste år?

- Kunstig intelligens og maskinlæring kommer til at revolutionere rådgivningsbranchen. Ikke kun på grund af dét man kan med de nye teknologier, men især fordi de griber ind i hele fundamentet for rådgivningsbranchen i form af nye forretningsmodeller. 

- Rådgivningsbranchen er ikke just frontløber, når det kommer til digital transformation. Men med de nye teknologier er der åbnet for at tilbyde kunderne banebrydende ydelser. For eksempel bruger vi i Rambøll droner til at indsamle data om store landområder, der skal reetableres, og bruger kunstig intelligens til at kunne identificere, om det er vegetation, sten eller forurening. Noget der før hen blev gjort manuelt ved at have folk på området, som tog notater på papir.

Gå ikke glip af dagens vigtigste nyheder – klik her.

- Typisk betyder brug af nye teknologier en bedre ydelse på kortere tid. Som eksemplet med dronen. Og her kan rådgivningsbranchens traditionelle time-baserede forretningsmodel vise sig at være den direkte vej til afgrunden. For hvis noget der plejer at tage to måneder, nu kun tager to timer, og vi stadig tager timepris betaling. Ja, så underminerer vi vores egen forretning. 

- Det betyder, at selv store velrenommerede rådgivningsfirmaer står for fald, hvis de ikke formår at genopfinde sig selv, så de kan kapitalisere på de nye teknologier. 

- Samtidig ser vi, at start-ups stormer frem og potentielt forrykker hele værdikæden. Sidste år kortlagde vi 1200 start-ups og deres respektive funding for derigennem at spotte, hvor markedet bevæger sig hen i vores branche. Den øvelse viste meget tydeligt, at markedet kommer til at ændre sig meget mere, end vi går og tror. 

- Opskriften på hvordan ”dinosaur”-selskaberne skaber det mind-set og den innovationskraft, der ligger i at være et ungt iværksætterfirma, er bl.a. at frigøre medarbejdere til at innovere, validere med kunder, eksperimentere frem for langtidsplanlægge. Og så kræver det en topledelse, der er parat til at ændre KPI-strukturer, organisationsstruktur, incitamenter - og fremfor alt teste nye forretningsmetoder.

Ugens overraskelse var da jeg… hørte, at over 3000 medarbejdere i Rambøll i løbet af de sidste fire uger har brugt vores "Kickbox" – et nyt idé-koncept vi lancerede i januar, der er baseret på "lean start-up"- metoden. Det betyder, at vi nu får adgang til et væld af spændende og kreative forslag til nye digitale ydelser og indtjeningsmuligheder.  

Og det irriterer mig når… folk er negative uden at komme med alternative løsningsforslag. Kom ind i kampen!

Min branches største udfordring lige nu er… at vi (som så mange andre brancher) sammenligner os med de traditionelle konkurrenter og glemmer at holde øje med start-up miljøet, hvor de største forandringer (og trusler) kommer fra. Og så er det at gennemtænke, hvordan man på en struktureret måde kan indarbejde start-up-selskabernes mind-set og innovationskraft i de traditionelle konsulentvirksomheder.

Løsningerne må være at…  arbejde struktureret med at kortlægge hvilke typer start-ups, der tiltrækker mest funding og derigennem spotte signaler for, hvor markedet bevæger sig hen. Hvis man først bliver opmærksom på nye trends, når de rent faktisk sker, så er løbet kørt. 

Når jeg går på weekend, skal jeg… tude til ’A Star is Born’ i biografen. 

Jeg sender fredagsstafetten videre til... René Giese, Co-founder og Partner hos Valuer.ai med følgende spørgsmål: Hvorfor skal virksomheder samarbejde med start-ups i stedet for selv at innovere?

Og så er der ugens optur: Vi har fået bestilt sommerferie (er ellers ikke så gode til langtidsplanlægning), som i år går til Japan. Vores søn på 16 har efter sigende lært japansk på YouTube, så jeg ser frem til nogle spændende samtaler derovre:-)

Og endelig ugens nedtur: Blev lagt ned i ugens første dage af influenza. Så bliver man lige mindet om, hvor meget ens helbred betyder.

Gå ikke glip af dagens vigtigste nyheder – klik her.