Klumme: Kina overhalede sidste år USA som det land i verden, der investerer mest i R&D, hvilket er en kæmpe game changer, ikke kun for USA, men for hele den vestlige verden.

Vi har været vant til, at de nye ideer kom fra USA, ikke mindst alt digitalt fra Silicon Valley, men et nyt paradigme er på vej. Et paradigme, som mange af os ikke har (ind)set endnu, men som vi frygter eller kommer til at frygte. 

Uanset hvad, så sænker denne frygt vores forretningsmæssige reaktionstid - for det her kræver handling via indsigt. En indsigt, som vi kun kan få ved at kigge den kinesiske drage direkte i øjnene.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER - KLIK HER.

Jeg sad forleden med en bekendt fra branchen og fortalte om min nylige afsluttede tech-tur til Kina. Jeg berettede om den teknologiske udvikling, som vi i disse år oplever fra Riget i Midten og ikke mindst den ekstreme innovationshastighed.

Samtalen faldt hurtigt på, om vi skulle frygte eller omfavne kineserne, nu deres indtog på de europæiske markeder så småt er begyndt. Til min store overraskelse mente vedkommende, at vi ikke behøvede at frygte Kina. Vi skulle bare sørge for bedre regulering af handelsaftaler, herunder skat, moms og fragt, hvor kineserne i øjeblikket nyder en unfair fordel.

Jeg blev overrasket over denne holdning og er af en markant anden opfattelse. Kinas skræmmende konkurrenceevne bygger nemlig på meget andet end moms- og toldsatser. Kinesernes innovationskraft er fire gange højere end i vesten, og de er samtidig ekstremt dygtige til at udvikle nye forretningsmodeller.

Disse forretningsmodeller er yderst sofistikerede og bygget på en solid bund af økonomisk opbakning fra det mægtige kinesiske statsapparat. Samtidig har kineserne et hjemmemarked på 800 millioner kinesere online, verdens største digitale økonomi, til at teste og videreudvikle produkter.

Disse digitale kunder bliver ombejlet på en måde, vi sjældent oplever i vesten, og der er konstant fokus på at udvide brugeroplevelsen og dermed forretningen.

Den kinesiske udfordring er langt fra kun handelspolitisk eller økonomisk, den er i høj grad også teknologisk. Og her må vi bare konstatere, at kineserne allerede er foran de fleste vestlige lande, og hvad værre er - afstanden vokser.

I den digitale økonomi er markedet globalt, og det har kineserne indset. Kina investerer i disse år heftigt i emerging markets som Indien, Malaysia og sågar en række afrikanske lande. Det gør de for at sikre fremtidig vækst i forbrug - og samtidig etablere sig som territorial og markedsmæssig magtfaktor.

Men kineserne er selvfølgelig også på vej mod Europa. Konkurrencen er som sagt global, og EU er et af verdens mest købedygtige markeder. Hvad skal europæiske, danske virksomheder gøre, når de er stillet over for kinesisk konkurrence af en hidtil uset styrke?

Først og fremmest bør vi se udfordringen i øjnene. Der er god nok grund til at frygte kinesisk konkurrence, men det er ikke nogen undskyldning for at affærdige eller ignorere den. Regulering vil ikke løse problemet; Kina excellerer i innovationskraft og hastighed.

Vi bør derfor blive klogere på kineserne og deres metoder. Ikke for at kopiere dem, men for at få indsigt, der leder til handling. Vores (erhvervs)fokus har i mange årtier været rettet mod resten af Europa samt USA, og i det nye århundrede især mod Silicon Valley. 

Men verdens teknologiske tyngdepunkt er ved at flytte sig, og hvis vi som samfund stadig vil innovere på det højeste niveau, som vi hidtil har været vant til, er vi nødt til tilsvarende at flytte fokus.

Vi bør se den kinesiske drage direkte i øjnene og turde blive klogere. Det gælder som sagt ikke om at efterligne den kinesiske statsmodel, der er behæftet med en række alvorlige mangler med hensyn demokrati og transparens.

Men vi befinder os i massivt paradigmeskifte, hvor Riget i Midten er ved at blive Riget i Centrum for teknologisk udvikling på en global skala. Hvordan kan danske virksomheder - og samfundet som helhed - opnå et niveau af innovation, der fortsat gør os konkurrencedygtige, når kineserne kommer?

TAG MED DANSK MARKEDSFØRING TIL SHANGHAI, OG BLIV KLOGERE PÅ DEN KINESISKE TECH-REVOLUTION