Når Radikale Venstre for 3.000 kroner og efter halvanden times optagelse kan lancere en kampagne-film, som partiet er tilfreds med, som når bredt ud, og som sætter den eftertragtede dagsorden, så er spørgsmålet, om reklamebureauerne overhovedet har noget at gøre i en valgkamp. 

- Alle kan nå bredt ud, hvis de er klar til at gøre sig selv til grin eller brænde koraner af. Produktionsomkostningerne er lave på bureauerne i forvejen, så jeg tror i højere grad, der ligger en tro hos partierne om, at de kan selv, end det handler om penge. Og resultaterne er jo tydelige, siger David Asmussen, der er kreativ direktør hos Orbit Red. 

Han kalder det således ”tankevækkende”, at de kampagner, som bureauer har været inde over, fremstår ”mere generiske end nogensinde.” 

- Så man kan jo reelt ikke klandre partierne for at prøve at løse opgaven selv, siger David Asmussen. 

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Jakob Blom, der er kreativ direktør hos Anew, kalder det en ”kedelig tendens at mange klassiske reklame-kunder synes, de ligeså godt kan lave tingene selv.”

- Der har branchen tydeligvis nok en opgave i at tydeliggøre, at der - ikke på trods af, men på grund af  alle nye kommunikationskanaler og alle de nye tilgange til indsigter og måder at kommunikere dem på - stadig er forskel på skidt og kanel, siger han.

Jakob Blom kalder den radikale video “et klassisk eksempel på, at det sjældent er et problem at få et budskab bredt ud - det er blot et spørgsmål om kommunikationen og medie-budgettet.”

- I gamle dage sagde man jo, at man altid kunne vise en ”stiv tisser” på side tre i Berlingske og få opmærksomhed - men at den opmærksomhed jo hverken flytter markedsandele eller holdninger, siger han og fortsætter:

- Så spørgsmålet må i højere grad være, om man som parti kan stå på mål for ”et budskab”, som det Morten Helveg bidrager med - og om det i realiteten flytter stemmer - altså har en reel effekt. 

- Og det er der jo helt sikkert mange meninger om. Personligt mener jeg, at det får partiet til at fremstå som nogle amatører, som jeg ikke kunne drømme om at stemme på. Altså den modsatte effekt af den tiltænkte. 

Kreativitet er røget in-house

Markedsføring har tidligere beskrevet, hvordan flere partier har trukket det kreative arbejde ind i organisationen og dermed selv står for en stor del af arbejdet. 

I løbet af de seneste uger har partier lanceret kreativt arbejde i form af eksempelvis videoer og annoncer uden at have haft eksterne kreative hjerner inde over. Og det kan man se, lyder det fra David Asmussen:

- Det er tydeligt, at de har sparet pengene på rådgivning væk over en bred kam. Sjældent har partierne stået så svagt definerede, som de gør i år. Deres budskaber er enten nuancer af de samme holdninger, eller budskaber, der alene bekræfter partiernes egne vælgere i det, de allerede ved, siger han og fortsætter: 

- Betragtede man partierne som brands - og det kan man med god grund - så er det hele en række private-lables, man ikke kan kende forskel på eller se værdien af. 

Jakob Blom påpeger, uden at tage stilling til den radikale ”3.000 kroners-eksekvering”, at selve budskabet i videoen er en udfordring. 

- Man skal nemlig stemme radikalt for at undgå noget - ikke for at opnå noget. Og det får Morten Helveg til at fremstå som om netop hans berettigelse består i, at han som en anden Jon Snow er den menneskelige faktor mod den højreorienterede fare, siger han og fortsætter:

- Den type retorik virker måske for en mand som Trump, men man må antage, at netop Morten Helvegs målgruppe, som jo typisk består af akademikere og uddannede mennesker er mere begavede end som så - og at dem, man rammer med videoen, dem, som deler den - i virkeligheden gør det på grund af underholdningsværdien og ikke på grund af budskabet. 

Grundfortællingens comeback

Og det er netop her, at bureauerne og deres berettigelse kommer ind i billedet, forklarer han: 

- For det er som om langt de fleste partier i virkeligheden har rigtig meget brug for en kommunikationsrådgiver, der kan give dem et ståsted og en retning. En rådgiver, der forstår at skære gennem den politiske grød og ind til benet - ind og finde nogle ægte indsigter, der kan kommunikeres som nogle sande værdier eller statements, siger Jakob Blom. 

Han henviser til, at “grundfortællingen har fået et stort comeback i det brogede mediebillede og den ramme og retning mangler tydeligvis i de fleste partiers kommunikation.” 

- Enten fordi man ikke har den - eller fordi man ikke holder sig til den ud hos de enkelte kandidater, siger han og peger på Joachim B. Olsens (LA) web-banner på pornositet Pornhub.

- Det er jo på en gang sjovt at fange nogle seere - bogstavelig med bukserne nede, men det er samtidig så hjernedødt dumt, at det er helt ubegribeligt, hvis den form for kommunikation kan andet end at vække opsigt og i bedste fald et lille overbærende smil. Jeg tænker heller ikke, at det “at gokke” er en vigtig del af Liberal Alliances grundfortælling.

Brug for bureauer?

Udviklingen, som den radikale video er et eksempel på, varsler måske en ny tid for reklamebureauerne, der - må man formode – i fremtiden ikke bliver mindre udfordret af, at det bliver stadig nemmere at producere og lancere eksempelvis videoer og digitale og analoge annoncer. 

David Asmussen spår dog, at partierne vender tilbage til bureuaerne ”den dag, de kan se behovet for en kampagne, folk kan huske.” 

- Og så skal de få synliggjort, hvad de står for - ikke hvad de ikke står for. Den negative tilgang har ikke løsningsforslag, den har problematiseringer. Den negative tilgang fører ingen steder hen, den fører i den forkerte retning, siger David Asmussen.

Ifølge Jakob Blom viser den igangværende valgkamp, at der fortsat er brug for bureauerne:

- I min verden er der ingen tvivl om, at der er brug for bureauerne, siger han.

Jakob Blom mener, at partiledelserne burde tage kommunikationsopgaven mere seriøst - og at de internt burde have en fastere hånd over for “Gokke-Jokke” og “Ridder Helveg”. 

- Vi må simpelthen ud og vise de poltiske partier, at det betaler sig at gøre sig umage. Vise, at man som vælger hellere vil tale og lytte til nogen, der har noget ægte på hjerte. Og at det giver point at vælge nogle få mærkesager - og stå ved dem - uanset hvilken vej, vinden blæser under valgkampen, siger Jakob Blom.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.