Det kan for en del butikker give mening at holde igen med annoncekronerne op til og på Black Friday.

Sådan lyder det fra Toke Lund, eCommerce-direktør hos det digitale bureau Novicell og tidligere Head of Digital Growth Center i Dansk Supermarked, der i dag hedder Salling Group.

Det skyldes, at det i år kan blive markant dyrere at annoncere op til shop amok-dagen, da Black Friday falder sammen med lønningsdag 29. november.

- Det betyder, at fortjenesten på de i forvejen nedsatte varer falder. Så hvis butikkerne ikke har fuldstændig styr på deres annonceringsstrategi, kan Black Friday risikere at blive en rigtig dyr fornøjelse, selvom omsætningen eksploderer, siger Toke Lund.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

- Set i det lys, kan det for nogle butikker måske give mening at holde igen på Black Friday og fordele deres annoncebudget til resten af julehandlen, fortsætter han.

”Den perfekte storm”

Toke Lund mener, at der på mange måder er lagt op til ”den perfekte storm” 29. november, da sammenfaldet mellem lønningsdag og Black Friday ”kan betyde en fordobling eller sågar tredobling af salget sammenlignet med en normal Black Friday”.

Black Friday 2017 blev årets største salgsdag i Danmark nogensinde, ifølge Dankort-tal fra Nets.

Sidste år faldt Black Friday-salget med otte procent og landede på knap to milliarder kroner, hvilket blandt andet hang sammen med, at mange virksomheder valgte at sprede Black Friday-salget ud over en uge - den såkaldte Black Week.

- Der er allerede på almindelige Black Fridays masser af virksomheder, som har problemer med at håndtere trafikken og ordrene, og med en fordobling af salget kan det ende i en ren katastrofe for disse virksomheder, vurderer Toke Lund.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Generøse kurvestørrelser på Black Friday

Klaus Jespersen Colding, Director, E-business & Optimization hos det digitale bureau Adapt, oplyser, at bureuaet har set væksthop i trafik og omsætning på cirka 30 procent hos eCommerce-kunderne hvert år på Black Friday, hvilket stiller store krav til IT-infrastruktur og skalerbarhed.

- Vi anbefaler et eCommerece-setup, der kan skaleres ”on demand”, hvilket betyder, at selv med store trafik-spikes, presses løsningen ikke og kunderne oplever fortsat en lav load time og høj performance, hvilket er essentielt for at få værdi ud af Black Friday, siger han.

Og i år, hvor Black Friday falder på en lønningsdag, forventer han, at ”konverteringsrater og kurv-størrelser bliver endnu mere generøse end de forrige år”.

- Der vil være stor værdi at hente for de virksomheder, der har forberedt sig grundigt og har styr på data-setup, medieindkøb og strategi, siger Klaus Jespersen Colding, der fortsætter:

- Dog ser vi nu også en moderation, hvor flere brands vælger at takke nej til Black Friday. Nogle på grund af mediepriser på annoncering også stiger væsentligt. Andre vil ikke hoppe med på det strenge rabatfokus og forsøger at kommunikere bæredygtighed og kvalitet fremfor pris. 

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Få er gearet til Black Friday

Ifølge Toke Lund står og falder mange danske onlinebutikkers økonomi med, om Black Friday og den efterfølgende julehandel forløber, som den skal.

Men det er de færreste butikker, der er gearet til den trafik, som Black Friday i år forventes at føre med sig.

- Mange onlinebutikker – også de store – risikerer simpelthen at gå i sort på grund af belastningen. Derfor er mange butikker lige nu ved at lave planer for, hvordan de kan håndtere presset, siger Toke Lund.

Han peger på, at "det handler blandt andet om at skære alle overflødige billeder, videoer og funktioner væk fra sitet for at optimere ydeevnen."

- Der er også butikker, der simpelthen vælger at lave en dedikeret Black Friday-shop for ikke at belaste kerneforretningen den dag. Men det er naturligvis ikke nok at holde sitet online. Butikkerne skal også have en strategi for, hvordan de rent faktisk håndterer de ordrer, de får ind. De risikerer at få et efterslæb, som vil ødelægge den resterende julehandel, siger Toke Lund.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.