Aller Media har for andet år i træk kortlagt danske teenagepigers digitale vaner i rapporten "All About Teens".

Den dokumenterer bl.a., at de unge piger er i konstant social, digital kontakt via smartphonen med venner, brands og medier i en ganske hård ratingkultur, hvor de henter såvel inspiration som anerkendelse og dyrker en stor del af deres sociale liv.

- Medier - og brands for den sags skyld - har ofte den opfattelse, at det er svært at nå de unge - men mulighederne har aldrig været flere, da de er "på" konstant, siger Anne Eskerod Borgstrøm, der er Insight Manager i Aller Analytics, som står bag undersøgelsen.

- Undersøgelsen viser, at de bruger masser af tid på at interagere med både indhold og brands. Men det kræver, at man serverer sit budskab på en relevant og ikke floskelfyldt facon. De er lynhurtige til at dømme både brands, reklamer, budskaber og venner, fortsætter hun.

Et brand skal være cool

Analysen viser også, at de danske teenagepiger bruger det meste af deres digitale tid på sociale medier, og her er topscorerne, i nævnte rækkefølge, Snapchat, YouTube, Instagram, Facebook og Messenger.

Ugentligt er 98 pct. af de danske teenagepiger på sociale medier, 68 pct. streamer, mens 62 pct. ser gammeldags flow tv.

Undersøgelsen har også interessante indsigter at byde på om brands og reklamer. 100 brands er blevet testet hos både målgruppen og deres forældre. Og der er stor forskel på, hvilke brands, de unge kender kontra forældrene.

De tre ting, der gør et brand cool i de unge pigers øjne, er: A: Det skal få mig til at følge mig godt tilpas. B: Det skal inspirere mig og C: Det skal være moderne.

- Det er især brands, som de unge piger bruger i dagligdagen, de synes er cool. Det drejer sig i høj grad om digitale brands som Netflix, der lever op til alle tre krav, siger Anne Borgstrøm.

Et fragmenteret mediebillede

Derimod har brands som Skovmandsbrød, Den Gamle Fabrik og BonBon en noget lavere kendskabsgrad blandt de unge piger end i resten af befolkningen.

- Det skyldes bl.a. det meget fragmenterede mediebillede. Godt nok ser teenagepigerne stadig en del flow-tv, men så er det de helt store satsninger som ”Den store Bagedyst” og lignende. En reklame i blokken på TV 2 er ikke længere ensbetydende med et højt kendskab blandt de unge piger, siger Anne Eskerod Borgstrøm.

"Det næste køb" er også hele tiden i de unge pigers tanker, og de lader sig inspirere af både influenter, venner og reklamer.

De jagter alle det at være unik. De er vokset op i en rating-kultur og sammensætter derfor helst selv look og stil.

- De følger gerne inspirerende influenter, men de spotter, når nogen snyder med deres billeder - og det kommenteres ivrigt, når det sker. Vidensdeling mellem pigerne er stor, siger Anne Eskerod Borgstrøm.

Giver indsigt i målgruppen

Formålet med undersøgelsen er, at Aller Media i detaljer vil kende målgruppen for bladet Vi Unges univers. Sidste års undersøgelse betød en række nye indsatsområder for Vi Unge og Aller.

Blandt andet har Aller nu produceret en hel sæson af serien "Første Gang" på YouTube, fordi de unges medieforbrug ligger der.

- Der er mange findings i undersøgelsen, der er overraskende og giver anledning til refleksion. Langt flere end dem, der er nævnt her. På Vi Unge bruges undersøgelsen til at lære læsere og brugere endnu bedre at kende, slutter Anne Eskerod Borgstrøm.