Tomme gader og restauranter, hjemmearbejde og rejseaktivitet på næsten nul. Sådan ser hverdagen ud, efter at coronavirussen har fået tag i danskernes adfærd og livsstil, og det vil formentlig også i den kommende tid kunne aflæses i virksomhedernes marketingstrategi.

Det mener Lars Pynt Andersen, lektor i Strategisk Kommunikation ved Aalborg Universitet i København, der forventer, at de fleste vil have travlt med ”kriseafbødende aktiviteter” snarere end store branding-tiltag:

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

- Det er jo lidt som med aktier: Hvis man oplever en risiko, så aflyser eller nedskalerer man investeringerne, siger han.

Tidligere kriser

Lars Pynt Andersen understreger dog, at corona-situationen ikke kan sammenlignes med tidligere globale kriser - og at man derfor skal være forsigtig med at konkludere for hårdt på, hvordan virksomhederne vil reagere.

- Man kan kigge tilbage på Oliekrisen i 70’erne, AIDS-udbruddet i 80’erne, men ingen af disse situationer kan man rigtig bruge til noget i denne sammenhæng. Især fordi mediebilledet jo var et helt andet dengang, siger han og tilføjer:

- Så det tætteste vi kan komme på, er vel finanskrisen. Og dengang så vi jo en klar tendens til mere taktisk markedsføring. 

Mindre outdoor

Også på mediefronten mener Lars Pynt Andersen, der kan ske ændringer:

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

- Man kan ikke afvise, at det vil ske, men jeg tror, at færre vil gå ud i store branding-tiltag på TV. Det vil også kunne opfattes som upassende hos forbrugerne.

Hvordan det?

- Ja, forestil dig, at Danske Bank købte hele reklameblokken for at promovere sig. Den slags tiltag tror jeg ikke, vi kommer til at se, siger Lars Pynt Andersen, der til gengæld finder det sandsynligt, at der kan blive rykket rundt på budgetterne på anden vis:

- Man kan forestille sig, at der ikke vil blive satset så hårdt på outdoor-mediet, som tidligere, siger han.

Corona - en ukendt faktor

I dag siger både annoncører og bureauer jo ellers, at man har ”agile” værktøjer, så man kan flytte rundt og skrue på knapperne fra det ene øjeblik til det andet. Det må være en fordel i denne situation?

- Både ja og nej. Mange store virksomheder kører med ROMI-maskiner, som i høj grad er båret af kunstig intelligens. Det betyder, at tiltag genereres på baggrund af historiske data, siger Lars Pynt Andersen og tilføjer:

- Men her skal man tænke sig godt om. For mens disse maskiner nok kan være effektive – hvis det regner, så gør vi sådan, og hvis det sner, så gør vi sådan. Denne situation er bare ikke set før, så her er data endnu ikke brugbare.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.