KLUMME: Rigtig mange med bare en anelse brancheerfaring ved præcis, hvem der her er tale om. Hvis nogen med en vis ret kan kaldes for Irma pigen, så er det Birthe Nielsen, som tilbage i 1982 var hovedkvinden bag kampagnen, der gav den lille blondine et nyt og bedre liv.

Måske også fordi der rent faktisk også er tale om en fysisk lighed.

Som de kvikke kan regne ud, så startede Birthes karriere dog nogle år før.

Branchen var også dengang i en periode med akut mangel på talenter. Særlig tekstforfattere. Og for at løse problemet, hookede 4 bureauer op med den svenske adfærdspsykolog og coach Bertil Bjørkmann. Man indrykkede en fælles annonce, og Birthe søgte.

Solgte konsummælk

Birthe er født og opvokset i den lille stationsby Korinth, som ligger smukt mellem blide bakker i det sydfynske. Her havde Birthe i flere år drømt om en dag at lave tekster til de flotte plakater inde på Hovedbanegården.

Birthe var ikke bange for at udfordre verden, og selvom hun havde en kæreste indenfor lovmagten, så var hun parat til nye eventyr. Så da chancen bød sig slog Birthe til og sagde sit job som kontorassistent på ”Danske Konsummælkmejeriers Fællesrepræsentation” op.

Der blev udvalgt 4, ud af 300, der ansøgte om jobbet, og ideen var, at disse 4 skulle cirkulere 6 måneder på hvert bureau.

Birthe startede sin karriere, den 1. februar 1978 kl. 09.00 dut om morgenen på Lund & Lommer.

Denne dag trådte hun med John Jørgensen, også kaldet Sheriffen, ind på mit kontor. Vi skulle være room-mates.

Ung blondine med smilehuller

Jeg blev med det samme betaget af den unge blondine med smilehuller og det søde mellemrum mellem fortænderne. Og da hun åbnede munden, kom der de blødeste fynske ord ud af den.

Det var nu desværre ikke mig, hun skulle arbejde sammen med, men med Vagn Henriksen og ”Det røde gasapparat” – også kaldet Svend Sieling.

Selv gik jeg under navnet ”Pladesmeden”, og Birthe undgik heller ikke, at Bjarne Egedal fandt et navn til hende. Snart hed hun aldrig andet end ”Niller”.

Følsom med barske læremestre

Birthe var født følsom og Svend og Vagn var barske læremestre. Så på en almindelig arbejdsdag røg der næsten en hel æske kleenex.

Hun var dog en sej lille fynbo, og snart var hun også en meget dygtig lille fynbo.

15 år blev det til med Svend Sieling og Vagn Henriksen. Først på Lund & Lommer. Senere på Henriksen og Sieling, og sidst på H&S BBDO med Lars Thomassen som adm. direktør.

Birthe er en tekstforfatter i den helt tunge klasse. En af den slags, der kan skrive tårerne frem på en jord og betonarbejder. Hun ejer det væsentligste, man kan have som kreativ. Evnen til at forstå og bevæge mennesker.

Birthe er kulturbærer

Vi er efterhånden en del i branchen, der kender Birthes faglige niveau. Spørg for eksempel: Mogens Nielsen. Claus Walter. Peter Wibroe. Hanne Schmith. Janne Østergaard. Mette Lehmann. Patrick Isack eller nogle af de mange dygtige kreative, hun arbejder sammen med i dag på Republica.

Her siger hendes chef, Susanne Lund:

– Birthe er en ufattelig vellidt kollega. Og det er ikke uden grund. Hun er en kulturbærer, der værner om sine kollegaer og sin arbejdsplads. Hun er indsigtsfuld, empatisk, sympatisk og livsklog – og har samtidig en af branchens skarpeste penne, der altid nailer strategien i en enkel, smuk sætning.

– Jeg holder meget af Birthe – både som kollega og god ven.

Hun har også den særlige kvalitet, når hun skriver, at hun afleverer en tekst med en række one-liners. Det betyder, at man, hvis man altså kan læse, kan hente den ene super head-line efter den anden ud af hendes tekster.

Fra Irma til balletten

Nu er det jo ikke kun Irma, der er blevet bestøvet af hendes talent. Også den Kgl. Ballet. har måttet føle kærligheden: ”Jo mere ballet du ser, jo bedre forstår du sproget”, blev deres nye tag-line.

DSB ”talen” vandt, som mange andre af Birthes arbejder, både priser og Thomas Winterbergs hjerte, da han senere i ”Festen”, brugte indgangsscenen fra Birthes film.

Birthe har arbejdet for næsten alle typer kunder, men ikke for så mange bureauer. Udover det tidligere nævnte H&S +L&L og BBDO, samt de fire i uddannelsesforløbet, har hun været ret loyal gennem de første 40 år.

Kun Partners og Saatchi har udover det nuværende Republica haft hende på lønningslisten. Herudover er det blevet til næsten 14 år som selvstændig. Heraf 9 år som stifter og partner af Bocca.

Arbejder med talenter

Birthe arbejder af lyst og med hjertet. Hun er en hund efter gode indsigter og stærke idéer. Hun elsker udfordringer og at omgive sig med talent. Og hvilket ungt talent vil ikke gerne gnide sig lidt op af den dygtigste Irmapige?

I disse år er det Republica og Susanne Lund, der kan glæde sig over at have en af landets bedste konceptmagere på holdet.

Til daglig arbejder Birthe tæt sammen med bureauets talent-pool ”ReAct”.

Det har altid været et stærkt spændingsfelt, at sætte ungt talent sammen med erfaren snøvs.

Tillykke med dagen på torsdag, Birthe.