Der blev brugt millioner fra landets politikere på Facebook-annoncering i kommunal-valgkampen.
Og skal man tro bureauet Lead Agency, så var de penge potentielt givet godt ud.
En analyse lavet på baggrund af kandidaternes annonceforbrug, performance og stemmetal viser nemlig en tydelig korrelation imellem annonceforbrug og stemmetal.
”Korrelationsanalysen viser en rimelig sammenhæng mellem kandidaternes annonceforbrug og deres antal af personlige stemmer,” skriver bureauet i analysen.
I alt brugte de 100 kandidater, der har brugt flest penge på Facebook-annoncer, 3,03 millioner kroner i de sidste 90 dage af valgkampen. Det viser en opgørelse, Markedsføring har lavet.
Om analysen
Analysen baserer sig på alle posts fra topkandidater i København, Aalborg, Odense og Aarhus i perioden fra den 1. september til valgdagen den 16. november.
Tallene for annonceforbrug er hentet i Facebooks Ad Library og dækker perioden fra den 18. august til den 15. november.
Analysen er lavet af Lead Agency.
Borgmestereffekten trumfer penge
I toppen af annonceforbrug fra midten af august og frem til kommunalvalget ligger Socialdemokratiets spidskandidat i Københavns Kommune, Sophie Hæstorp Andersen. I perioden brugte hun 146.000 kroner på Facebook-annoncering.
Samtidig modtog hun i alt 11.039 personlige stemmer i en valgkamp, hvor det til sidst lykkedes hende at vinde overborgmesterposten i Københavns Kommune – samlet set gik Socialdemokratiet dog markant tilbage i kommunen, hvor Enhedslisten nu er det største parti.
Men det parkerer hende stadig – med en markant undtagelse – som øverste stemmesluger blandt de topkandidater fra København, Odense, Aarhus og Aalborg, som Lead har analyseret. Rundt regnet har hendes pris per stemme været lidt over 13 kroner.
Men undtagelsen er vigtig. Den viser nemlig, at de tre borgmestre i analysen – Peter Rahbæk Juel i Odense, Thomas Kastrup-Larsen i Aalborg og Jacob Bundsgaard i Aarhus – stikker ud og performer markant bedre i forhold til deres brugte annoncekroner end de kandidater, der ikke er borgmestre.
”De tre siddende borgmestre skiller sig markant ud, når vi sammenligner kandidaternes annonceforbrug med deres antal af personlige stemmer. Det betyder med andre ord, at borgmestrene får markant flere stemmer sammenlignet med annonceforbruget end de andre kandidater,” lyder analysen.
Men ser man bort fra borgmestereffekten, så vurderer Lead, at sammenhængen mellem annoncekroner og stemmetal er tydelig.
”Sammenhængen bliver endda endnu tydeligere. hvis vi fjerner borgmestrene fra ligningen. Det er en tydelig indikator af, at der er en sammenhæng mellem annonceforbrug og antal af stemmer,” skriver Lead Agency.

Vigtigst at blive set af mange
En analyse lavet af Lead Agency inden valget viste, at Ole Birk Olesen var den stærkeste kandidat til at skabe reaktioner hos sine følgere på Facebook.
Den nye analyse slår dog fast, ”der er ikke nogen sammenhæng mellem kandidaternes total engagements og deres antal af personlige stemmer.”
Analysen peger også på, at antallet af følgere på Facebook spiller ind på stemmetallet.
Bureauet skriver, at man i analysen ser en ”rimelig sammenhæng mellem kandidaternes antal af stemmer og følgere. Sammenhængen er dog ikke større end forholdet mellem annonceforbrug og antal af stemmer.”
Med andre ord virker det vigtigtigere at blive set af mange end at have en skare af vælgere, der gladelig engagerer sig med dit indhold på Facebook.
Der skal tages forbehold for, at analysen fortsat udbygges og dermed ikke er endeligt færdig – og at andre faktorer, der kan påvirke stemmetallet, ikke er taget med i analysen.