Årets julekampagne fra DSB – signeret det kreative bureau Mensch og med Carat som mediapartner – bruger nye midler og flere kanaler til at kommunikere til kunderne end vanligt.

Kampagnen i år er således komponeret af et miks af forskellige stykker kommunikation, målrettet en stribe forskellige medier, men med et gennemgående persongalleri. Og det ser ud til at virke helt som det skal.

I hvert fald har kampagnen indtil videre resulteret i et samlet weekendsalg af billetter på tværs af landet, der ligger 12 procent over weekenderne samme periode sidste år, så nu sætter DSB yderligere 2.000 billetter til salg for at imødekomme interessen. 

Målet med kampagnen er dog ikke alene at sælge billetter: Den skal også bidrage positivt til DSB’s omdømme, og derfor omfatter satsningen som noget nyt målrettet brug af influenter, der enten deltager i forskellige events på udvalgte togture eller tager toget til julehyggen.

På den måde ønsker DSB at nå de kunder, der ellers ikke er tilbøjelige til at tage toget, når de rejser mellem øst og vestdanmark – og især i målgruppen af kvinder over 25 år.

YouTuber med hele vejen

– Budskabet er, at toget kan bringe dig hen til julehyggen, og faktisk kan hyggen allerede begynde på turen hen til rejsemålet. Den fortælling sker gennem flere forskellige kanaler, siger Lars Kaspersen, der er direktør for DSB Kommunikation og Branding, og tilføjer:

– Det er nyt for os at have en så målrettet omnichannel strategi, og vi er bevidste om at holde den samme tone, uanset hvor vi kommunikerer.

Kampagnen kører bl.a. i tv-spots, bannerreklamer og DSB’s egne sociale medier, men med en visuel fremtoning og et samlet tema, der er ens for hele kampagnen. Fx går det samme persongalleri igen uanset mediet, og optagelser er foretaget, så de er målrettet og tilpasset præmissen for det medie, de er tiltænkt.

Et eksempel er YouTuberen Astrid Olsen, der er en af de influenter, der indgår i kampagnen.

Hun er med i tv-spot reklamen, hun har været en del af en event i et tog, hvor kunderne blev gjort klar til en aften i byen undervejs, ligesom der er optaget små spot med hende, der er tilpasset de andre kanaler, så hun dukker op i forskellige situationer.

Også et drys af Tivoli

Det har krævet meget planlægning, inden optagelserne kunne begynde, så der ikke blev glemt noget undervejs, lyder det fra DSB –især fordi kampagnen løber over otte uger og derfor skal kunne noget forskelligt undervejs. Fx når budskabet skifter i den sidste del af kampagnen.

I øvrigt har DSB i år, som mange sikkert vil vide, indgået et samarbejde med Tivoli om jule-stationsbyen Hjulkøbing, og derfor er der også lidt Tivoli i nogle af kampagnes spots, så hele juletemaet hænger sammen.

Og det DSB’sk kampagne-mix virker, lyder det fra Lars Kaspersen:

– Vi modtager hver uge en rapport på kampagnens social-listening, og tilbagemeldingen er, at der er taget godt imod budskabet med en positiv stemning. Vi kan i sagens natur ikke se den fulde effekt af de forskellige mediers indflydelse – endnu. Det kommer efter jul. Men at dømme ud fra salgstal og tilbagemeldinger, har mixet været godt – kunderne har forstået budskabet, siger han.

Mensch står for eksekveringen af kampagnen, Carat er mediepartner, New Land er produktionsselskab og Tore Frandsen har instrueret – og du kan se et par af filmene fra kampagnen herunder.

Film fra #Get ready with me”-event med Youtuberen Astrid Olsen

Film fra Tivoli-event

TVC