Så er Gunn 100 på gaden. Det er den del af the Gunn Report, der afslører, hvilke kampagner og bureauer, der scorede højest på analysehusets awardvindende skala det seneste år.

Det er ikke sikkert, danske annoncører har hørt om bureauet Clemenger BBDO, Melbourne, men det var bureauets kampagne for trafiksikkerhed i Australien, der toppede Gunn-listen. Du kan se ”Meet Graham” i bunden.

Den mest hædrede annoncør blev ikke overraskende Volkswagen, der år efter år sender præmierede kampagner til markedet, mens Nike blev mest hædrede enkeltstående brand.

Ikke overraskende er det BBDO Worldwide, bl.a. i kraft af Clemenger BBDO og AlmapBBDO fra Sao Paulo’s utroligt effektive og prisvindende kommunikation, der vandt konkurrencen blandt netværkene, mens Omnicon Group bankede WPP eftertrykkeligt i konkurrencen blandt holding selskaber.

Hvis nogen spørger, hvor ”Fearless Girl bliver af, så blev den kampagne, signeret McCann New York, den næstmest vindende kampagne ved de 40 internationale awardshows, der indgår i Gunn 100 rapporten.

Purpose er bedste værktøj

Læser man ned i Gunn rapporten, er der tre elementer, der især er tydelige ved de prisvindende kampagner.

· Purpose kommunikation vinder frem inden for marketing. Det gør det naturligvis, fordi det er firstmoverne her, der vinder markedsandele. Der er med andre ord penge i purpose, hvor det for 5-6 år siden var donationer til non-profit markedsføring, der vandt flest awards.

· Creativity meets tech … er en anden tendens, man kan læse ud af de awardvindende kampagner. Kan virksomheder gøre brug af teknologi og kommunikere det, vinder de både markedsandele og vinder awards.

· Følelser dominerer. Logikken er helt fortrængt af kampagner med følelser som appellerende drivkraft. Patos banker logos, kunne man også sige. Og etos er baggrundsmusikken.

Fornemme danske præstationer

Er der ingen danskere i denne rapport om ”verdensmesterskabet” i kommerciel kommunikation?

Jo-da … det er der da bestemt.

Ikke overraskende ligger &Co højest og indtager pladsen som nr. 21 på Gunn 100 listen. Det er for to annoncører, nemlig TV 2 med ”All that we share” og for ”the DNA Journey” for momondo.

I effektivitets-disciplinen og som award-vindende arbejde kommer TV 2-kampagnen ind som nr. 33 og momondo-casen ind som nr. 78. Fremragende.

Ser vi på listen udelukkende gennem annoncør-briller, ligger Lego på en fornem 41. plads, mens TV 2 ligger på en 50. plads.

Hvis nogle tænker … ja-ja-ja, det er godt nok trist, skal man huske på, at det samlede regnskab, cases + bureauer + annoncører har Danmark på en samlet 21. plads på listen over de knap 200 lande, der indgår i opgørelsen.

Hvis vi udelukkende ser på Europa ligger &Co nr. 5, mens svenske bureauer altså indtager en. 5 plads foran Danmark. Her er Storbritannien klart det mest vindende land foran Tyskland.

Så konklusionen er, at danske bureauer og annoncører gør det aldeles fremragende, og der er ikke grund til, at vi ikke kan gøre det endnu bedre i fremtiden.

Stort tillykke til de dygtige folk.

Hele rapporten kan købes her.

Se BBC’s præsentation af ”Meet Graham” her: