Halvdelen af danskerne er skeptiske over for, om der er bund i de mange klima- og bæredygtigheds-tiltag, virksomheder og brands beretter om i reklamer og anden kommunikation i dag.
Det viser en spørgeskemaundersøgelse foretaget af bureaunetværket dentsu blandt 1.500 danskere i november 2020.
Heraf fremgår det, at 51,2 procent af de adspurgte danskere erklærer sig enten meget enige eller enige i, at de er skeptiske overfor virksomheders grønne tiltag på grund af kendte tilfælde af greenwashing, hvor virksomheder fremhæver produkter som klimavenlige, uden de er det.
Blot fem procent er uenige i udsagnet.
– Det er en interessant undersøgelse, og den viser jo, at der er en sund portion skepsis fra de danske forbrugeres side i forhold til de klima-tiltag, mange virksomheder i dag ofte taler om i den kommercielle kommunikation, siger Dannie Kjeldgaard, professor, Ph.d., Institut for Marketing & Management, SDU.
" Måske er mit bedste råd, at virksomhederne bare skal opføre sig ordentligt på dette område og lade være med at tale så meget om det.Dannie Kjeldgaard, professor, Ph.d., Institut for Marketing & Management, SDU.
En sund portion skepsis
Og det er med god grund, da mange virksomheder fortsat agerer ud fra en ”økonomisk moral”.
– Og det er der for så vidt intet galt i. Virksomheder lever af at sælge varer, og sådan er det. De leder konstant efter nye måder at sælge deres varer på, og her er bæredygtigheds- og klimadagsordenerne gode at knytte an til i øjeblikket, siger Dannie Kjeldgaard.
Det er dog, for de fleste virksomheder og brands, en meget svær balancegang ikke at komme galt af sted i kommunikationen og i stedet for at blive opfattet som klima-helte betragtes som greenwashere.
– Måske er mit bedste råd, at virksomhederne bare skal opføre sig ordentligt på dette område og lade være med at tale så meget om det, siger Dannie Kjeldgaard.
Han fortsætter:
– Det at ville skabe en bæredygtig forretning er jo en corporate beslutning, der ikke nødvendigvis skal blæses ud i reklamer og anden form for branding.
Virksomheder skal omfavne samfundet
I undersøgelsen svarer over 70 procent af danskerne, at det er vigtigt eller meget vigtigt, at virksomheder bidrager til at løse samfundsproblematikker, ligesom 70 procent af de adspurgte erklærer sig enig eller meget enig i, at det er vigtigt, at danske virksomheder ”er med til at løse klimamålene”.
Om undersøgelsen:
- Respondenterne i spørgeskemaundersøgelsen består af et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, og den er udarbejdet af dentsu i forbindelse med det årlige forbrugertrendstudie PULSE.
- Bag undersøgelse står Julie Daugaard og Paw Bæk Hansen, der arbejder som Strategy Directors hos dentsu i henholdsvis Aarhus og København.
Fra dentsu, der som nævnt står bag står spørgeskemaundersøgelsen, lyder rådet, at virksomheder skal vise konkrete tiltag, før de kommunikerer, at de er grønne.
Og disse tiltag skal være gennemgribende. Det er eksempelvis ikke nok indsamle plastik én dag om året, for hvad så med de 364 andre dage?
Dannie Kjeldgaard nikker genkendende til dette, men peger samtidig på, at det er endnu vigtigere, at virksomhederne inddrager andre interessegrupper i klima- og bæredygtighedsarbejdet.
– Det er en god idé at inddrage forbrugerne, eventuelt via forbrugerorganisationer, og andre interesseorganisationer, da det signalerer, at virksomheden godt er klar over, at det ikke agerer uafhængigt af det øvrige samfund, siger han.
Han peger på Shell, der kom ud i en alvorlig PR-krise da det kom frem, at selskabet ville dumpe olielagertanken Brent Spar.
Her endte Shell med at gå i dialog med de værste kritikere af beslutningen, heriblandt Greenpeace, og man fandt frem til en løsning, alle kunne leve med.
– Virksomheder og brands skal huske på, at de også er kulturelle og politiske aktører, der bør interagere med andre dele af samfundet. Måske kan dette også være med til at skabe en større tillid mellem forbrugere og virksomheder på klima- og bæredygtighedsområdet, siger Dannie Kjeldgaard.