KLUMME: Vi bevæbner os med iPhones, Google glasses, digitale wristbands og rundt om hjørnet nye, kommende digitale tredimensionelle produkter, som kan forstærke os mennesker og styrke os mod den store forestående opgave: At forlade jorden og kolonisere verdensrummet, hvis ikke de store virksomheder og regeringer får taget sig gevaldigt sammen og repareret denne ødelagte planet. Mennesker gør sig selv til Cyborgs.

iPhonen var den første overvældende menneskeforbedring, social ansvarlighed er det nye rock, og sociale medier er guitaren. Hvis du står over for at skabe noget som helst nyt i dag, så vælg noget, der forstærker menneskeheden på at løse det 21. århundredes udfordringer.

Milliarder må ryddes af vejen

Edelman Trustparameter har de sidste ti år målt den vestlige verdens tillid til blandt andet regeringer og multinationale virksomheder, og tilliden til disse er alene sidste år faldet med tyve procent. Det er ikke alene rekord for fald i tillid i Edelman Trustparameters historie. Når tilliden til ”mennesker som mig selv” til gengæld er steget med de selvsamme tyve procent, vidner det om, at vi er parate til at gøre en forskel selv - uden at forlade os på at andre nok skal klare det for os.

Det hænger sammen med en blanding af common sense og konspirationsteorier om overmagten, der ønsker at slå så mange mennesker ihjel som muligt, for at kloden ikke skal blive overbefolket og ubehagelig at spille golf på. Og det fact, at vi for 70 år siden var 2,5 milliard mennesker på kloden og i dag netop har rundet otte milliarder, som forværrer klodens problemer hurtigere, end vi kan eksekvere løsninger.

Mange af de milliarder mennesker skal skaffes af vejen. Enten på den ubehagelige måde med frygt, fedt og dårlig fjernsyn eller ved, at vi ser at få koloniseret det verdensrum. Tænk bare, hvad Kennedys ”We’ll put a man on the moon” havde af indvirkning på virkelysten og optimismen. Ingen gider høre på politikere uden drømme mere. Især ikke, hvis der er andre alternativer. Som at lave vores forandring selv. Hvor alle er inviteret.

Civile supernetværk

Femten procent af amerikanske college-elever vil nu være entreprenører og finde løsningen på det 21. århundredes udfordringer selv. Jo yngre, du er, des mindre tror du på regeringer og multinationale virksomheder. Men der er naturligvis brug for alternativer til de fundamentale muligheder, staterne og virksomheder traditionelt tilbyder, såsom uddannelse, produktion, betalingsformer, energi og infrastruktur.

Der er brug for ikke-statslige og ikke-corporate digitale og analoge supernetværk, hvor individet kan organisere sig til et super-civilt samfund. Disse netværk er allerede skabt, lokaliseret, og de fungerer allerede upåklageligt efter hensigten.

Det digitale civile samfund har fået stærke og velfungerende vidensnetværk som ted.com og andre, der tilbyder mere viden end den amerikanske præsident havde adgang til for bare tyve år siden - gratis til alle med internetadgang i øvrigt. Verden har fået uafhængige advokeringsnetværk som Avaaz, der laver folkebevægelser af en styrke, der får firsernes analoge underskriftsindsamlinger til at ligne, nå ja - underskriftsindsamlinger. Når bankerne hellere vil geare ikke-eksisterende penge end at låne penge ud til at skabe ægte værdier til glæde for mennesker, bliver deres opgaver overtaget af operationelle leveringsnetværk, som tilbyder mikrolån og crowdfunding og til slut for bankerne helt nye betalingsformer, som man kan stole på. Digitalt guld, så at sige.

Medbrugerne tager magten

Der er seks andre slags netværk, som hjælper det digitale civilsamfundet med alternativer til en effektiv infrastruktur, så den 21. århundredes udfordringer kan blive løst på en forsvarlig måde. Regerings-, globale standards- og policyskabende netværk er skabt og parat til at tage sig af de opgaver, regeringerne ikke selv magter at sætte i værk, fordi de som store aktieselskaber udelukkende er koncentreret om næste meningsmåling eller det næste kvartalsregnskab eller bare er for kompliceret skruet sammen til at kunne reagere, selvom de gerne ville.

Folket tager sig af de store linier, der tegner de ægte visioner og bypasser imens de gamle magthavere under arbejdet. Skidt med, hvad du hedder. Det er din mission, som interesseret mig. Skidt med, who you were. Folket vil stort set ikke savne nogle brands, hvis de forsvandt i morgen. Det samme gælder politikere.

Folket – eller medbrugerne - skaber selv platforme til fri afbenyttelse uden agendaer eller skjulte motiver og whistleblower- og watchdog-netværk blomster op, for at kunne slå ned på dem, der lyver eller er for komplekse i deres opbygning til at kunne tage del i arbejdet med at gøre verden til et bedre sted at leve. Eller som marketingchefen fra en kæmpevirksomhed desperat råbte ud i lokalet, da brugerne begyndte at tæske løs på brandet, efter at virksomheden havde foretaget sig en uetisk og usympatisk  handling: ”How do I shut down Twitter?!” Samarbejde, åbenhed, deling og tillid binder de digitale civilsamfunds netværk sammen. Så infrastrukturen til at redde menneskeheden er på plads. Tjek ved det.

Den omvendte pyramide

Årets helt gennemgående tendenser på SXSW er ”Deltagelse, Crowdfunding og 3D printing”. Disse tre temaer gennemsyrer alle de hundredvis af taler, tanker, tweets og tutorials, som binder os digitale mennesker sammen i Austin. Kun en enkelt keynote har valgt overskriften ”Hvordan er man asocial i en social verden?”. Men det er jo selvfølgelig bare en joke. For det er jo ikke længere muligt at sidde i toppen af direktionspyramiden og sende informationer og kommercielle ordrer ned gennem systemet til de taknemmelige forbrugere i bunden af pyramiden.

Eller det er i hvert fald ikke længere muligt at overleve på en strategi, der hører den industrielle revolutions tid til. Ikke for indeværende.

I dag har vi startet en langsigtet revolution. Den er skabt som en omvendt pyramide. Den lytter kun til ”folk som mig selv”, og den spørger ikke nogen om lov. Den er selvfinansierende og 3D printerne giver almindelig mennesker mulighed for at lave prototyper til en tusindedel af prisen af, hvad det før har været fattige mennesker muligt.

Hvis du ikke helt ser pointen med 3D printing endnu, så forestil dig bøger efter Gutenberg stillede trykmaskiner til rådighed for menneskeheden. Eller hvad fotografiapparatet og smalfilmskameraet gav menneskeheden af nye muligheder. Eller hvad telefonen og internettet gav menneskeheden af nye muligheder. Stærke kræfter. Eller iPhonen, som med ét gjorde os til cyborgs.

Hvis du tror, at Deltagelse betyder muligheden for at like billeder på Instagram, tager du fejl. Vi taler deltagelse i at ændre verden. Selvom mange naturligvis oversætter den nye tillidsorden som en sladderkultur, hvor man stoler mere på folk som mig selv, end på eksperter, der rent faktisk ved noget om emnet.

Hvis du tror, at crowdfunding ikke kommer til at påvirke dig, så vent at se, hvad der sker med dine penge, når der ikke længere er tillid til dem, der har trykt dem eller, hvad der står printet på sedlerne. Nye alternativer til penge er på vej. Og husk, at penge altid kun har været det eneste statsgodkendte alternativ til kærlighed.

Invasion fra rummet

De unge generationer beskyldes for ikke at være innovative nok til at løse det 21. århundredes udfordringer. Men da innovationens infrastruktur (uddannelse, produktion, betaling og energi) er lineær, mens befolkningstilvækstens forværring af den ødelagte verdens problemer, er eksponentiel, må vi bruge internettet til at uddanne alle mennesker på jorden, så vi kan finde nye genier i uopdyrkede egne, der kan producere geniale løsninger på stedet via 3D printere drevet af billig selvproduceret, bæredygtig energi.

Tredimensionelle ideer som bliver finansieret og fondet af mennesker som folket selv med en nye form for valuta, der ikke er baseret på oppustet spekulation i tal, så alle ildsjæle med initiativ til værdiskabelse kan gå direkte på det globale marked og skabe ægte værdi til gavn for alle. Hvis du tænker, at det er science fiction, så er det kun fordi, du ikke kan se det ske på overfladen af virkeligheden endnu. Vi er kun ved at bygge fundamentet.

Forestil dig den virkelyst, der ville opstod på jorden, hvis vi i morgen fik at vide, at en komet var på vej mod planeten og ville knuse os om fyrre år. Eller endnu bedre: Forestil dig, at vi fik at vide, at en flåde af venligtsindede aliens var på vej mod os gennem rummet for at møde os om fyrre år. Ville vi så ikke ønske at rydde lidt op og gøre det hele lidt hyggeligt? Så vi ikke ligner et dysfunktionelt hjem med uorden i sagerne. Eller i det mindste at vi har en plan B, så vi kan stikke af i en fart, hvis gæsterne ikke var mere venligtsindede end os selv.

Vi er mange, der er gået i gang med det elektriske forår. Et babystep ad gangen. En bid elefant ad gangen. Fordi vi hellere vil være en lillebitte del af løsningen end en lillebitte del af problemet. Vi ser det tydeligt på årets SXSW. Vi vil løse verdens problemer sammen eller i det mindste stikke af i bæredygtige spaceships og kolonisere rummet, hvis den grønne planet er blevet for overmoden at konservere. Du er velkommen til at være med på Cyberpunkrejsen 2053, så du ikke skal ende med at være én af dem, der bare bliver siddende tilbage i sofaen med hånden dybt begravet i fedtefadet og grynter ”Naahh… Stik I bare af… Vi kommer senere”.

Kilder: David Jones, Seth Priebatch, B.J. Fogg, Slava Rubin, Tina Roth Eisenberg, Trey Ratcliff, David Karp, Scott Belsky, Don Tapscott, Henrik Werdelin, Philip Petersen, Jesper Green, Lars Rønne, Andreas Lange, Simon Ryhede, Tim Frank Andersen, Jacob og Niels og flere, jeg har glemt navnene på, samt en stærk strøm af tweets og updates og hacks fra SXSW. Fremtiden bli’r ikke genudsendt.

SXSW er oprindeligt en musikfestival i Austin, Texas, men har koblet en stor digital konference på vognen. Sxsw.com. Huset Markedsføring står i øvrigt bag et arrangement i kølvandet på SXSW, hvor de vigtigste tendenser bliver præsenteret. Læs mere her